БЮТ звинувачує Богословську у фальсифікації справи проти ЄЕСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ звинувачує Богословську у фальсифікації справи проти ЄЕСУ

Енергетика
293
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" використовується для фальсифікації кримінальних справ проти лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, вважає народний депутат України Сергій Пашинський (БЮТБ).
"Такий важливий інструмент, як слідчі комісії, цинічно використовується для фальсифікації кримінальних справ проти колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві.
За його словами, влада використовує будь-які засоби і приводить "псевдо докази".
Пашинський спростував заяву голови слідчої комісії, народного депутата України Інни Богословської (фракція Партії регіонів) про те, що до сьогоднішнього дня існують приватні компанії Тимошенко.
Як підкреслив Пашинський, Тимошенко в 1996 році була обрана в український парламент і вийшла із засновників компанії Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ). Він нагадав, що в 1999 році за дорученням тодішнього президента України Леоніда Кучми "ця компанія була знищена - 46 кримінальних справ, заарештовано багато людей, розкрадені всі активи компанії".
Пашинський стверджує, що "відтоді ця компанія жодних активних дій не веде".
Керівник тимчасової слідчої комісії Богословська на брифінгу журналістам у четвер заявила, що комісія встановила, "що приватні компанії Тимошенко, які мають зараз борги перед Міністерством оборони (РФ), існують до сьогоднішнього часу".
Вона також зазначила, що під час бутності прем'єр-міністром Тимошенко була намагалася закрити компанію ЄЕСУ і компанію "Торговий дім "Босфор".
За словами Богословської, це було зроблено незаконно, шляхом подання заяв від Державної податкової адміністрації, яка підзвітна Кабінету міністрів.
Вона також заявила, що рішення про незаконну діяльність ЄЕСУ зараз вже скасоване за протестом прокуратури, а рішення про ліквідацію компанії "Босфор" вивчається.
15 червня Богословська заявила, що Тимошенко була залежна від російської сторони, підписуючи газові контракти в 2009 році, оскільки "приватні компанії Тимошенко, які належали їй та членам її сім'ї, до сьогоднішнього дня мають непогашені борги перед міністерством оборони РФ у сумі понад 405 мільйонів гривень.
Як повідомлялося, у РФ Тимошенко звинувачувалася в організації в 1996 році через посередника неодноразових передач хабарів "кільком посадовим особам Центрального управління матеріальних ресурсів і зовнішньоекономічних зв'язків і Центрального організаційно-планового управління Міноборони РФ за завищення цін на матеріально-технічні ресурси, що поставляються для Збройних Сил РФ".
У 2001 році Генпрокуратура України звинуватила Тимошенко у контрабанді газу, фальсифікації документів, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, дачі хабара екс-прем'єру України Павлу Лазаренко і розкраданні коштів в особливо великих розмірах. Всі ці звинувачення стосуються періоду часу, коли Тимошенко очолювала корпорацію "ЄЕСУ". Сама Ю. Тимошенко перебувала під арештом в Лук'янівському СІЗО.
У 2005 році Генеральна прокуратура України закрила справи проти Тимошенко. У лютому 2005 року Верховна рада затвердила її на посаді прем'єр-міністра України.
У листопаді 2005 року Верховний суд України підтвердив законність закриття усіх кримінальних справ проти Тимошенко. Як заявила тоді сама Тимошенко, суд підтвердив законність закриття 28 кримінальних справ проти неї, а також цілої низки кримінальних справ, де фігурували члени її команди і сім'ї, порушених за останні 10 років.
Крім того, в 2005 році Генпрокуратура РФ повідомила про припинення розслідування кримінальної справи щодо Тимошенко у зв'язку із закінченням терміну давності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас