Британський банк Northern Rock знову буде приватизований — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський банк Northern Rock знову буде приватизований

Казна та Політика
185
Націоналізований більше трьох років тому британський банк Northern Rock найближчим часом буде виставлено на продаж і повернеться в приватні руки, оголосив у середу ввечері канцлер Казначейства (міністр фінансів) Великобританії Джордж Осборн. Про це повідомляє РИА Новости.
Northern Rock став першою великою жертвою глобальної економічної кризи в 2007 році через свою політику з видачі іпотечних кредитів. У лютому 2008 року Northern Rock був націоналізований повністю британським урядом, яка взяла на себе управління зобов'язаннями банку в розмірі приблизно 100 млрд фунтів (приблизно по 3 тис. фунтів на кожного платника податків країни). У січні 2010 року британська влада оголосила про розділення банку Northern Rock на дві частини. Одна з них - Northern Rock PLC - функціонує як звичайний комерційний банк, провідний операції по вкладах і видає нові кредити. Друга компанія - Northern Rock Asset Management PLC - по суті стала "банком поганих активів", зосередила в собі всі проблемні іпотечні кредити і буде займатися питаннями повернення державі вкладених в банк коштів.
"Я можу сьогодні ввечері оголосити, що від імені вас, британських платників податків, я вирішив виставити Northern Rock на продаж. Черги перед відділеннями банку стали символом кризи, і його хаотичний колапс нашкодив міжнародній репутації Британії. Його повернення в приватний сектор допоможе відновити цю репутацію", - оголосив канцлер на щорічному банкеті в резиденції лорда-мера лондонського Сіті.
За словами Осборна, приватизація Northern Rock, яка може бути завершена вже до кінця поточного року, стане символом впевненості та допоможе підвищити конкуренцію в роздрібному банківському секторі. Уряд закликав всі зацікавлені сторони робити свої пропозиції щодо купівлі банку.
При цьому канцлер Казначейства уточнив, що банк "поганих" активів Northern Rock Asset Management поки залишиться під управлінням держави.
Також британські платники податків в особі уряду володіють великими пакетами ще у двох комерційних банках країни - Lloyds Banking Group (41%) і Royal Bank of Scotland (84%). "Мине якийсь час, можливо, кілька років, перш ніж ми зможемо продати всі наші частки", - визнав Осборн.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас