Експерти: Підприємствам ГМК потрібен спецтариф на електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Підприємствам ГМК потрібен спецтариф на електроенергію

Енергетика
161
Підприємства гірничо-металургійного комплексу повинні мати спеціальний тариф на електроенергію, вважають опитані експерти.
Так, за словами аналітика інвестиційної групи "Арт-капітал" Станіслава Зеленецького, в ситуації коли Запорізький завод феросплавів знаходиться на порозі закриття, було б розумно понизити тариф на електроенергію для цього підприємства, перевівши завод на тарифи для 1-го класу споживачів, які на 24% нижчі від тарифів для 2-го класу" (на якому ЗЗФ працює з початку 2011 року, - ред.).
"Дана проблема викликана поточною моделлю українського ринку електроенергії. Неринкові механізми, які лежать в його основі, поступово починають проявлятися. Я маю на увазі на перехресне субсидування, через що тариф для промисловості значно вищий від економічно обґрунтованого", - відзначив аналітик.
Аналітик компанії Foyil Securities Олексій Некраса також звертає увагу на відсутність ринкової логіки в регулюванні державою взаємодії постачальників і споживачів електроенергії. "З одного боку, створюються компанії, які виробляють електрику з альтернативних або поновлюваних джерел, і отримують за це вищий тариф, що дозволяє таким проектам окупитися за 3-5 років. А з іншого боку промислові підприємства не можуть працювати через високі ціни на електроенергію. Якщо вже вся ця система регулюється в ручному режимі, значить, не лише підвищувати тарифи для одних виробників, але і давати нижчі тарифи деяким споживачам, наприклад для ЗЗФ", - відзначив Некраса.
Ситуація, що склалася з тарифами на електроенергію для феросплавних підприємств країни, відзначає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко, призвела до того, що українські металургійні підприємства змушені імпортувати феросплави, у тому числі через змушену зупинку їх виробництва на ЗЗФ. "У країні з'являється дефіцит феросплавів. Українських виробників з вітчизняного ринку витісняють зарубіжні конкуренти. 6 червня Кабмін дав доручення деяким відомствам підготувати пропозиції стосовно тарифів для метпідприємств Запоріжжя, які об'єктивно потребують застосування диференційованого тарифу на електроенергію. Державна підтримка енергоємних виробництв успішно застосовується в цивілізованих країнах. Україна не повинна знаходитися поза світовим трендом", - повідомив Бутко.
Як повідомлялося, працівники плавильних цехів ПАТ "Запорізький завод феросплавів" зверталися з відкритими листами до президента Віктора Януковича і народних депутатів України, в яких просять втрутитися в ситуацію з розмірами тарифів для феросплавних підприємств. Дані звернення були направлені вищим посадовим особам після відвідин працівниками ЗЗФ низки центральних органів виконавчої влади, що відповідають за проведення енергетичної політики держави.
Працівники ЗЗФ просять вищих посадових осіб держави "сприяти у встановленні справедливих тарифів на електроенергію, не вище ніж у конкурентів, а саме 0,32 грн за кіловат, що відповідає статусу найбільших енергоємних підприємств".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас