ЄЦБ залишив ставку на рівні 1,25% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1,25% річних, як і очікувалося

Казна та Політика
133
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг в четвер базову відсоткову ставку на рівні 1,25% річних, повідомило агентство Bloomberg.
Жоден з 52 аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, не чекав зміни ставки.
За підсумками засідання 7 квітня ЄЦБ підвищив ставку на 0,25 відсоткового пункту - до 1,25% річних вперше з липня 2008 року. Центробанк утримував ставку на рівні 1% річних - мінімальному значенні в історії ЄЦБ - з травня 2009 року.
Традиційна прес-конференція глави європейського Жана-Клода ЦБ Тріше відбудеться о 16:30 мск.
Як очікується, в своєму виступі Ж.-К.Тріше знов говоритиме про необхідність бути "дуже пильними" при оцінці ризиків інфляції і спробує підготувати ринки до чергового підвищення ставки, яке, як вважають експерти, заплановане вже на липень.
Економісти в цілому переконані, що ключовим чинником при ухваленні рішень Європейським Центробанком буде саме інфляційна обстановка, а не ризик сповільнення темпів зростання економіки.
Деякі члени ради директорів ЄЦБ, включаючи главу італійського Центробанку Маріо Драгі, який є основним кандидатом на пост глави ЄЦБ, раніше неодноразово висловлювалися на користь підвищення ставок, незважаючи на ситуацію в Греції, оскільки ризики надмірного прискорення темпів інфляції стають відчутнішими, ніж ризики розростання боргової кризи в регіоні. Раніше на цьому тижні міжнародне рейтингове агентство Moody's підвищило вірогідність настання дефолту в Греції до 50%.
"ЄЦБ, поза сумнівом, не налаштований приймати рішення, спираючись лише на перебування справ на периферії єврозони, - відзначив аналітик Roubini Global Economics Джеймс Мейсон. - Ми вважаємо, що вони продовжать виконувати план підвищення ставок, що є у них".
Споживчі ціни в єврозоні в травні зросли на 2,7% в річному численні після максимального за два з половиною роки підвищення в квітні на 2,8%. Інфляція перевищує встановлений поріг ЄЦБ в 2% вже сім місяців поспіль.
На квітневому засіданні ЄЦБ вперше майже за три роки підвищив ставку - до 1,25% річних з 1%. Більшість економістів і інвесторів чекають, що Європейський Центробанк підніме ставку - до 1,75% річних - ще двічі цього року, в липні і в жовтні.
В той же час, згідно з песимістичним прогнозом, ставка ЄЦБ може залишитися на рівні 1,25% аж до кінця цього року, тоді як оптимісти чекають, що до кінця 2011 року ставу може зрости до 2%.
В четвер ЄЦБ також оприлюднить новий прогноз зростання ВВП єврозони і рівня інфляції в регіоні. Як чекають експерти Royal Bank of Scotland, оцінка зростання споживчих цін за підсумками поточного року буде підвищена з 2,3% до 2,7%, при цьому прогноз зростання економіки буде покращене.
Банк Англії в четвер зберіг базову відсоткову ставку на рівні 0,5% річних - мінімальному з часів створення британського ЦБ. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. Банк Японії на травневому засіданні не став міняти базову ставку, залишивши її в рекордно низькому діапазоні 0-0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас