Рапс розганяється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рапс розганяється

Аграрний ринок
1355
Погані погодні умови в ЄС стали причиною негативних попередніх оцінок збору врожаю рапсу. Замість торішніх 20,4 млн. т європейці зберуть 19,2 млн. т. Готуючись до дефіциту, європейські покупці намагаються законтрактувати вже зараз постачання з інших країн. "У Німеччині союз кооперативних організацій прогнозує урожай рапсу лише на рівні 4,5 млн. т. Переробні потужності заводів з виробництва рапсової олії становлять 8 млн. т. Недолік сировини збільшує попит, тому вартість рапсу в Європі зростає", - відзначають в Інституті економічних досліджень і політичних консультацій "Українсько-німецький аграрний діалог".
Попередня метушня на цьому ринку вже позначилася на котируваннях. "На умовах FOB в Україні вартість рапсу зараз становить 5 тис. грн. За 1 т, в той час як у минулому році на аналогічний період вона не перевищувала 2800 грн. за 1 т", - розповідає аналітик ринку олійних культур компанії "УкрАгроКонсалт" Юлія Гаркавенко. За її словами, на кінцевому ринку - в ЄС на біржі MATIF, Франція, ціна рапсу також досить велика - EUR490 за 1 т. Високою є і форвардна вартість культури в Україні - $ 600 за 1 т.
Цією ситуацією вже скористалися основні постачальники рапсу в ЄС. Так, український виробник олійних і зернових культур компанія Landkom International уклала форвардні контракти на поставку 20 тис. т рапсу на суму $ 12 млн. Компанія уклала два договори на постачання по 10 тис. т. Landkom International очікує, що ціна продажу складе $ 575 за 1 т без урахування ПДВ і витрат на доставку в порт. Генеральний директор Landkom International Віталій Скоцик повідомив, що за форвардом продано на поточний момент вже 25 тис. т рапсу врожаю 2011 р. Вартість культури в порівнянні з минулим роком зросла на 70%. Це, на думку гендиректора, дозволить компанії забезпечити витрати і планувати інвестиції. Посіви озимого рапсу в Landkom становлять 12,862 тис. га, ярого - 2,5 тис. га.
Практично всі обсяги вирощуваного в Україні рапсу експортуються в країни ЄС, оскільки це основний ринок переробки культури на біодизель. ЄС є другим у світі за імпортом рапсу. Його частка в структурі імпорту в 2011 р. складе 21%. Україна у свою чергу займає третє місце в світовому експорті рапсу після Канади та Австралії. Її постачання становлять 13-15% щорічних обсягів.
У маркетинговому сезоні 2011-2012 в Україні очікують виростити 1,590 млн. т рапсу, що більше минулорічних обсягів, які становили 1,470 млн. т. Експорт в цьому сезоні складе, за оцінками Гаркавенко, приблизно 1,5 млн. т, тобто буде вивезений практично весь урожай. У сезоні, що минає, експорт склав станом на травень 1,420 млн. Примітно те, що вже до квітня фактично весь рапс минулого року був вивезений - так він затребуваний на зовнішньому ринку. Високий інтерес до культури і його приваблива вартість робить ринок особливим. Як це зазвичай буває, в період збирання врожаю вартість культур падає. "Рапсу це не загрожує, оскільки культура надто затребувана. Значить, у червні її вартість не буде знижуватися, а надалі буде тільки зросттаи. Думаю, що весь вироблений рапс буде вивезений з Україною в першій половині маркетингового року, тобто до грудня", - вважає Юлія Гаркавенко.
Ціни на рапс дуже залежать від нафтових котирувань і підвищуються слідом за ними. Все б нічого, якби такий інтерес до культури обмежувався наслідками тільки для цього ринку. Але експерти побоюються, що таке стрімке подорожчання культури підтягне ціни на решту олійних та продукти з них - олію. Вже зараз соняшникова олія йде на експорт з України, FOB за ціною $ 1350-1370 за 1 т.
Проте рапс може й подешевшати. Його вартість може бути обмежена динамікою цін на сиру нафту. Саме це визначає прибуток переробників рапсу. "Зараз розумно продавати тільки частину врожаю, оскільки котирування нафти знижуються і можливе зниження вартості рапсу", - вважають в Інституті економічних досліджень і політичних консультацій "Українсько-німецький аграрний діалог".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас