ЄК представила Португалії рекомендації щодо виходу з боргової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК представила Португалії рекомендації щодо виходу з боргової кризи

Казна та Політика
160
Європейська комісія представила рекомендації з фіскальних і економічним програмам для однієї з найбільш проблемних країн Євросоюзу - Португалії, випливає із прес-релізу комісії.
Комісія відзначає, що в 2010 році ВВП країни виріс на 1,3%. Це було пов'язано переважно зі зростанням експорту та споживання. При цьому дефіцит бюджету склав 10% від ВВП, а уряд не вжив достатніх заходів для його скорочення і підвищення конкурентоспроможності країни. Як наслідок, цінні папери Португалії на фінансових ринках опинилися під серйозним тиском, а заклопотаність щодо фінансової системи різко зросла.
У сформованих умовах рекомендації ЄК, що стосуються Португалії, належать перш за все до реалізації Національної програми реформ на 2011-2014 роки, схваленої 19 квітня поточного року. Комісія нагадує про те, що влада країни зобов'язалася виконувати програму з наміром відновити довіру до економіки країни, зменшити державний борг, стимулювати зростання банківського сектору і зайнятості населення. Для цього комісія рекомендує діяти за трьома основними напрямками: реалізовувати стратегію з консолідації податків, реформувати податкову систему і суворіше її контролювати; провести структурні реформи на ринках праці і продовольства; збільшити зусилля щодо захисту фінансового сектора шляхом застосування важелів ринкової економіки та створення фінансових резервів.
До кінця квітня 2011 року всі держави ЄС представили в Єврокомісію свої плани розвитку на наступний рік. Вони включали орієнтири щодо макроекономічних показників, окремо з політики зайнятості та фіскальним планам. 21 травня Європейська рада схвалила рішення, згідно з яким схвалювалась фінансова допомога Португалії на середньострокову перспективу. Починаючи з другого півріччя поточного року країна повинна почати виконувати рекомендації, дані Єврокомісією і закріплені главами Євросоюзу.
З наступного року за невиконання рекомендацій ЄК може почати застосовувати санкції до країн ЄС, зокрема штрафи, розмір яких поки обговорюється. Можливі санкції та обсяги штрафів можуть бути визначені на саміті ЄС наприкінці червня. Вони увійдуть до складу так званих шести законодавчих ініціатив, які реформують, зокрема, Пакт стабільності та зростання. Раніше в ньому не було передбачено штрафів для країн, які не виконують положення пакту. Таким чином, починаючи з другого півріччя поточного року в ЄС може з'явитися модернізована, більш жорстка система наднаціонального економічного контролю.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас