Єврокомісія: Греція має схвалити 30 млрд євро гарантій для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Греція має схвалити 30 млрд євро гарантій для банків

Казна та Політика
162
Уряду Греції потрібно схвалити новий транш урядових державних гарантій на суму в 30 млрд євро для підтримки банків країни, повідомляє Єврокомісія.
На початку квітня ЄК зі свого боку погодила збільшення на 30 млрд євро обсягу гарантій уряду Греції по цінних паперах, що випускаються кредитними інститутами країни. Таке збільшення було передбачене ще взимку в меморандумі ЄК, МВФ і ЄЦБ за підсумками третьої оцінки програми економічних реформ, які Греція проводить взамін на отримання зовнішньої підтримки від ЄС і МВФ загальним обсягом 110 млрд. Гарантії є частиною програми підтримки кредитних інститутів Греції, яка була створена в листопаді 2008 року для надання допомоги фінринку країни, що мав труднощі через глобальну економічну кризу.
Держгарантіями можуть покриватися нові борги терміном обігу від трьох місяців до трьох років. Загальний обсяг всієї схеми, яка окрім гарантій включала, зокрема, рекапіталізацію банків, спочатку складав 28 млрд євро і був розрахований на декілька місяців. Потім програма неодноразово продовжувалась, а її обсяг збільшувався. ЄК не уточнює загальний обсяг гарантій, використаних грецькими банками. Влада Греції ще має остаточно схвалити всеосяжний додатковий пакет жорсткої економічної консолідації.
Країна не укладається в програму консолідації, яку схвалили ЄС і МВФ при виділення своєї фінпідтримки. В кінці травня поточного року уряд країни схвалив додаткове 6-мільярдне скорочення витрат в 2011 році і 22-мільярдний пакет економії на 2012-2015 роки, а також приватизацію активів на суму до 50 млрд євро. Ці заходи спрямовані а тому числі на скорочення бюджетного дефіциту.
Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу доручив міністру внутрішніх справ підготувати правові підстави для можливого проведення в країні загальнонаціонального референдуму про подальше проведення заходів зі скорочення дефіциту бюджету. Дії уряду з "затягування поясів" подеколи викликають в Греції великі страйки.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас