Прогноз: ОПЕК спробує знизити ціну на нафту нижче 100 долл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: ОПЕК спробує знизити ціну на нафту нижче 100 долл

Енергетика
315
Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) на чолі з Саудівською Аравією збільшить постачання сировини для підтримки світового економічного зростання і зниження цін нижче 100 доларів за баррель. Відповідне рішення ОПЕК прийме на майбутній зустрічі на цьому тижні, в середу, передає агентство Reuters.
Дані про уповільнення економічного відновлення Заходу непокоять головних членів ОПЕК із Перської затоки - Саудівську Аравію, Кувейт і Об'єднані Арабські Емірати.
"Нам потрібно збільшити (видобуток) щонайменше на 1 млн баррелів на день, - заявив напередодні Reuters представник в ОПЕК делегації країн Перської затоки. - Ми невдоволені поточними цінами. Ми хочемо задовольнити зростаючий попит в другому півріччі без створення надлишку на ринку". Збільшення видобутку менше ніж на 1 млн може бути сприйняте ринком як символічний жест.
Позиция країн Перської затоки може не знайти підтримка в Ірану та Венесуели, які вважають високі ціни виправданими і дотримуються думки, що ОПЕК безсила проти спекулянтів на ринку. Втім, досі офіційно не було оголошено, хто на засіданні експортерів нафти в середу має намір брати участь від Ірану. Також невідомо, хто представлятиме на цій зустрічі Лівію після того, як Шокрі Ганем, який займався лівійською нафтовою галуззю втік з країни до Риму.
Видобуток країн ОПЕК у квітні склав 29 млн баррелів на день. За останньою доповіддю ОПЕК, в другому півріччі попит на сировині країн-експортерів зросте до 30,66 млн і до 89 млн в день на світовому ринку в цілому. Таким чином, можна передбачити, що ОПЕК потрібно збільшити видобуток на 1,7 млн на день.
якщо країни ОПЕК залишать норми видобутку на колишньому рівні, нафтові котирування можуть додати 3-5 доларів, вважають аналітики дослідницької компанії Facts Global Energy.
Між тим більшість аналітиків, опитаних Bloomberg в останній тиждень травня, чекають, що ОПЕК залишить видобуток незмінним на засіданні 8 червня. "На тлі проблем із представниками Лівії і коректування нафти до 100 доларів за баррель, ОПЕК, швидше за все, не діятиме і відкладе рішення про збільшення квот на потім, - заявив Bloomberg Гарі Чилінгуїріан, головний ринковий стратег BNP Paribas. - Це не виключає того, що окремі країни можуть в однобічному порядку піти на збільшення видобутку".
Таку думку висловили й експерти Міжнародного енергетичного агентства у травневому огляді: країни Перської затоки та Нігерія можуть схвалити неофіційний пакт зі збільшення постачань нафти, говориться в огляді агентства.
Експерти Petroleum Policy Intelligence зазначають, що Саудівська Аравія вже розробила два сорти нафти для заміщення лівійських постачань і збільшує видобуток на 1 млн баррелів в день незалежно від результату засідання ОПЕК у цю середовище. "Саудівська Аравія, схоже, вже почала збільшувати постачання нафти протягом останнього місяця у відповідь на втрату лівійських постачань і зростання попит", - заявляють і в дослідницькій компанії Eurasia Group. В таких умовах офіційне рішення ОПЕК менш важливе, ніж однобічні дії Саудівської Аравії, вважають експерти.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас