Приватних кредиторів попросять дати Греції розстрочку на 30 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватних кредиторів попросять дати Греції розстрочку на 30 млрд євро

Казна та Політика
220
Новий пакет допомоги Афінам може виявитися більшим, ніж очікувалося, і він буде зумовлений, у тому числі, наданням приватними кредиторами розстрочки по грецьких боргах на загальну суму в 30 млрд євро, пишуть світові ЗМІ.
Уряди звернуться з пропозицією до кредиторів обміняти їхні близькі за термінами погашення облігації на довші папери - з терміном погашення, як передбачається, в 3,5-7 років, аби допомогти країні закрити діру, що утворюється в її бюджеті, пише The Wall Street Journal. Процес обміну, за її даними, може початися вже в липні.
"У приватних кредиторів може бути сильний стимул для участі, оскільки інакше буде дефолт", - сказав газеті один з європейських чиновників.
Планований процес обміну паперів, власниками яких виступають банки, пенсійні фонди, інші інвестори, не передбачає зміни умов існуючих угод з кредиторами.
Таким чином, юридично він не вважатиметься дефолтом. Це дозволить обійти заперечення Європейського центрального банку, який попереджав про катастрофічні наслідки примусової реструктуризації облігацій для всієї європейської фінансової системи.
Як пише WSJ, ЄЦБ, щоб створити стимули для обміну паперів, може відмовитися від прийому "старих" облігацій в заставу, приймаючи лише "нові".
Ставка купона по "нових" облігаціях обговорюється. Один з чиновників сказав газеті, що вона може бути близька до відсотка, який встановлений по кредитах із стабілізаційного фонду ЄС.
Джерело Financial Times сказало, що поки питання про те, як приватні кредитори візьмуть участь у вирішенні фінансових проблем Греції, не вирішене, воно має бути вирішене до 20 червня.
Загальний обсяг нового фінансового пакету Греції, якщо вона не зможе повернутися на ринок запозичень і до 2014 року, може скласти понад 100 млрд євро, повідомив німецький журнал Der Spiegel.
Раніше вважалося, що обсяг допомоги складе 60-70 млрд євро, і він буде розрахований лише до 2013 року. У лютому називалася сума в 44 млрд євро - з розрахунку на 2012 і першу половину 2013 р.
Очікується, що остаточно новий пакет фінансової допомоги Греції буде схвалений на зустрічі міністрів фінансів 20 червня.
Європа схвалить новий план допомоги Греції, заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, який очолює групу міністрів фінансів країн єврозони, за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу.
"Я чекаю, що Єврогрупа схвалить надання додаткового фінансування Греції при дотриманні тяжких умов, - цитує заяву Ж.-К.Юнкера агентство Bloomberg. - Ці умови включатимуть залучення приватних інвесторів на добровільній основі".
За даними ING Groep NV, близько 55% власників грецьких облігацій можуть погодитися на обмін облігацій, аби допомогти Греції.
В п'ятницю агентство Standard & Poor's, втім, попередило, що "добровільний" обмін паперів може бути кваліфікований як дефолт, якщо кредитори отримають облігації на менш привабливих умовах, ніж існують на вторинному ринку (а там, як відомо, прибутковість 10-річних грецьких паперів становить близько 15%).
Грецький мінфін заявив, що робота місії МВФ, Єврокомісії і Європейського центрального банку завершилася "позитивно". За підсумками місії черговий транш в 12 млрд євро буде наданий, "швидше за все, на початку липня", йдеться в заяві "трійки". Це рішення буде прийнято, незважаючи на невиконання Афінами низки погоджених з кредиторами цілей.
Умовою надання нової фінансової допомоги Греції з боку Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду є реалізація урядом країни додаткових заходів зі зниження бюджетного дефіциту, продаж держвласності на 50 млрд євро до 2015 р. Ці заходи повинні отримати підтримку парламенту Греції.
Торішній план порятунку Греції, в рамках якого країні були відкриті кредитні лінії на 110 млрд євро, так і не спрацював: борговий тягар країни, враховуючи зниження ВВП і зменшення збору податків, продовжив зростати, повернення країни на ринок запозичень як і раніше неможливе, прибутковість грецьких облігацій за рік лише зросла і становить понад 15% по 10-річних облігаціях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас