Тріше пропонує створити міністерство фінансів єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше пропонує створити міністерство фінансів єврозони

Казна та Політика
162
Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше в четвер закликав значно посилити податково-бюджетні правила єврозони і запропонував створити міністерство фінансів єврозони.
Главі ЄЦБ була вручена премія короля Карла Великого за особливі заслуги у становленні єдиної Європи. На церемонії вручення Тріше запропонував ряд можливих радикальних заходів, що сприятимуть покращенню ситуації в єврозоні як валютному союзі, багато членів якої борються з борговими кризами.
На думку Тріше, якщо країни, яким надається фінансова допомога, не досягнуть намічених податково-бюджетних цілей, їм може знадобитися "другий етап", який, можливо, буде припускати "надання владі єврозони більш вагомого слова при формуванні економічної політики, якщо вона зіб'ється з курсу на шкоду економіці".
За таких умов глава ЄЦБ запропонував надати владі єврозони "право вето на деякі рішення, що стосуються національної економічної політики". Зокрема, право вето може поширюватися на "основні бюджетні витрати і питання, життєво важливі для конкурентноздатності країни".
"І в цьому майбутньому союзі... чи буде це занадто сміливо в сфері економіки... передбачити створення в єврозоні власного міністерства фінансів?" - заявив Тріше.
За його словами, таке міністерство зовсім не обов'язково матиме в своєму розпорядженні великий федеральний бюджет, але буде залучено до контролю над ситуацією і накладати вето. Крім того, воно буде представляти валютний союз у міжнародних фінансових інститутах.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас