Литвицький: Україна за підсумками квітня зміцнила зовнішню платіжну позицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Україна за підсумками квітня зміцнила зовнішню платіжну позицію

Валюта
334
Стан платіжного балансу у першій третині 2011 року відображає посилення ролі внутрішніх факторів економічного зростання, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
"Зараз ситуація з платіжним балансом виглядає так, що за підсумками року дефіцит поточного рахунку може бути меншим за прогнозований, а профіцит фінансового - дещо більшим", - сказав він.
"В цілому платіжний баланс рухається у фарватері, сприятливому для того, щоб уберегти гривню від значних коливань", - додав керівник групи радників глави НБУ.
Профіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками січня-квітня 2011 року досяг $2143 млн грн, при цьому за квітень профіцит склав $1,034 млрд.
Литвицький відзначив, що квітень показав зменшення дефіциту поточного рахунку і в порівнянні з березневим показником: з $381 млн до $293 млн. При цьому приріст експорту товарів і послуг сповільнилося з 40,4% до 36,7%, тоді коли уповільнення приросту імпорту було більш істотним - з 52,9% до 47,3%.
Радник глави НБУ звернув увагу, що головним двигуном в імпорті є інвестиційні товари: темп зростання збільшився до 67,6% з 20,8% роком раніше, хоча виріс також енергетичний і споживчий імпорт.
"Випереджаючі темпи інвестиційного, енергетичного та споживчого імпорту корелюються з відповідним нарощуванням інвестиційного та споживчого попиту. Це допомагає при ослабленні зовнішнього попиту підтримувати бажані темпи економічного зростання", - сказав Литвицький.
За його словами, приплив капіталу за фінансовим рахунком в поточному році ($1,78 млрд за чотири місяці) перекриває відтік з поточних операцій ($,1608 млрд). При цьому роль позикових джерел нарощування профіциту фінансового рахунку знизилася: у січні-квітні було запозичено на $115 млн менше, ніж повернуто, тоді коли рік тому - навпаки, позики на $238 млн перевищили їх повернення. Лише держсектор у результаті розміщення в лютому євробондів мав за звітний період позитивне сальдо запозичень в $616 млн, додав радник голови НБУ.
Одночасно чистий приплив прямих іноземних інвестицій, в тому числі завдяки приватизації "Укртелекому", в 1,5 рази перекрив відповідний минулорічний: $1,745 млрд проти $1,106 млрд, відзначив Литвицький.
Він також вказав на те, що в квітні сповільнився відтік готівки поза банками: до $0,83 млрд із $1,04 млрд у березні та $1,13 млрд у лютому, що підтверджує повернення довіри до національних грошей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас