Мосміськсуд зменшив термін ув'язнення Ходорковському і Лєбєдєву у другій кримінальній справі з 14 до 13 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мосміськсуд зменшив термін ув'язнення Ходорковському і Лєбєдєву у другій кримінальній справі з 14 до 13 років

Кримінал
228
Московський міський суд зменшив термін ув'язнення Михайлу Ходорковському і Платону Лєбєдєву у другій кримінальній справі з 14 до 13 років. Як повідомили в суді, таким чином, вони вийдуть на свободу в 2016 р. Вирок у другій справі Ходорковському і Лєбєдєву набрав чинності, передає РБК.
Суд на прохання держзвинувачення понизив фігурантам справи обсяг викраденої нафти майже на 130 млн т, або більш ніж на 68 млрд руб. Представники держзвинувачення попросили суд також залишити колишній вирок без зміни. Самі обвинувачені та їхні адвокати, виступаючи в суді, говорили про незаконність їх кримінального переслідування і ухваленого вироку, а також про тиск на суд з боку, зокрема, прем'єр-міністра Володимира Путіна, що заявив у зв'язку зі "справою Ходорковського", що "злодій мусить сидіти у в'язниці" незадовго до виголошення вироку у другій справі бізнесмена.
Нагадаємо, 30 грудня 2010 р. Хамовнічеський суд Москви засудив екс-главу НК "ЮКОС" Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лєбєдєва до 14 років позбавлення волі кожного. Суд визнав їх винними по ч.3 ст.160 (привласнення або розтрата, здійснені з використанням свого службового становища, в крупному розмірі), ч.3 ст.174.1 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, придбаних в результаті скоєння злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ. Термін відбуття покарання для Ходорковського рахується з 25 жовтня 2003 р., для Лєбєдєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, Ходорковський і Лєбєдєв вийдуть на свободу в 2017 р. Засуджені відбуватимуть покарання у виправній колонії загального режиму.
Суд встановив, що Ходорковський і Лєбєдєв за 6 років - в період з 1998 р. по 2004 р. - легалізували 487 млрд руб. і 7,5 млрд дол. Під час читання мотивувальної частини вироку суддя Віктор Данилкін повідомив, що підсудні визнані винними в розкраданні нафти і легалізації грошових коштів, отриманих незаконним шляхом. В той же час Хамовнічеський суд Москви припинив кримінальне переслідування Ходорковського і Лєбєдєва щодо епізоду, пов'язаного з розкраданням акцій "Томськнефть ВНК", "у зв'язку з закінченням термінів давності притягнення до кримінальної відповідальності".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас