Долар особливої ​​цінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар особливої ​​цінності

Валюта
3862
Вчора курс долара на міжбанку переступив планку 8 грн. За словами банкірів, це стало результатом тиску на ринок підвищеної гривневої ліквідності, яка не спрямовується на кредитування. В результаті Нацбанк вперше за три дні був змушений вийти з інтервенцією і погасити частину попиту. Скарбники вважають, що банки в очікуванні на набуття чинності дозволу НБУ одночасно купувати і продавати валюту будуть прагнути скупити валюту для спекулювання нею в червні.
Вперше з лютого 2010 валютний індикатор вчора досяг 7,995/8,009 грн/$. Середній курс готівкового долара, за даними порталу Finance.ua, також виріс майже на 1 коп., до 7,977/8,003 грн/$. Економічних причин для такого зростання курсу немає, кажуть банкіри. "Позитивна інтервенція НБУ за квітень більше, ніж на $1 млрд у еквіваленті, зменшення обсягів продажу готівкової валюти населенню до $2,35 млрд і надходження проплати інвесторів за 'Укртелеком' повинні були стимулювати зміцнення курсу гривні, а відбувається зворотний ефект, - відзначив заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський .- Це свідчить про спекулятивний характер деяких учасників ринку або про якісь інші фактори, про які банки мало знають". Головною причиною знецінення гривні банкіри називають надмірну ліквідність. Вранці 12 травня залишки на транзитних та кореспондентських рахунках банків досягли 23,96 млрд грн. "Гривнева ліквідність висока, банки кредитують мало, і це тисне на курс", - сказав директор київської філії Кредобанку Володимир Ставнюк. "На ринку пропали продавці валюти і стало багато покупців", - додав директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
Фінансисти відзначають, що в першу декаду місяця багато імпортерів не працювали, а тепер посилився попит з їхнього боку на валюту.
"Ми бачимо, що до наших клієнтів зайшли гроші: ряд виробників отримали відшкодування ПДВ, а сільгоспвиробники отримали фінансування з бюджету, - додав голова казначейства одного з найбільших банків.- Крім того, у багатьох компаній зараз період виплати дивідендів іноземним акціонерам, а значить, покупки валюти". При цьому ажіотажу на валюту з боку населення поки немає. "Черг в кіосках ми не бачимо, - сказав Володимир Ставнюк.- Але частина попиту на валюту до нас перекинулася з Білорусі, де валюта стала великим дефіцитом, а з ростом мита на ввезення автомобілів багато хто хоче придбати конвертовані одиниці". Володимир Кравченко також відзначив наявність попиту з боку білорусів.
Ще одним з основних драйверів зростання є самі банкіри. "З червня запрацює постанова №111, якя дозволяє купувати і продавати валюту в один день і укладати своп-операції, - зазначив директор казначейства одного з найбільших банків з російським капіталом. - Багато хто зараз затарюється валютою, щоб потім спекулювати нею на тих, у кого немає таких можливостей. Тому зростання курсу буде до кінця місяця". Ситуацію може переломити лише регулятор. "Нацбанк у четвер після тривалої перерви вийшов із інтервенцією по 7,985 грн/$, - сказав Владислав Сочинський.- В залежності від того, скільки вона продаватиме найближчими днями, і буде залежати динаміка курсу". Проте банкіри відзначили, що на сьогодні в кіосках поставили курс продажу долара вище 8 грн/$.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас