Діло "передусім" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діло "передусім"

Казна та Політика
574
21 квітня прокуратура пред'явила звинувачення колишньому главі Шевченківської районної державної адміністрації, лідеру громадського руху "Кияни передусім" Віктору Пилипишину. Людині, яка очолювала один з найбільш прибуткових столичних районів, інкримінують заподіяння міській казні збитків на суму близько 15 мільйонів гривень. Від таких звинувачень Пилипишину різко стало зле і його госпіталізували.
Дорога його столиця
Поряд з Міністерством освіти, біля якого досить часто студенти проводять акції протесту, стоять два старі занедбані будинки. Як це часто буває в Києві, замість того, щоб відреставрувати красиві будинки епохи Російської імперії, міська влада оголосила їх аварійними. Але зносити будинки поки не збиралися - шукали інвестора. У столиці дуже багато старих будинків у центрі, які під приводом капремонту розселяють. Але ремонт не роблять. Земля, на якій розташований будинок, перебуває "під паром" - чекає свого покупця. Знаходиться покупець - будинок або визнається невідновним, або - згорає від "випадкової" пожежі. Будинки за адресою проспект Перемоги 8а і 8б навряд чи були винятком - районна адміністрація визнала будови аварійними. Притому, в одному з будинків розміщувалася вечірня школа, яка якраз перед рішенням Шевченківської РДА провела в будівлі капремонт. "Законом заборонено відчуження установ освіти. Будівлю вечірньої школи було реалізовано під знос як аварійну, хоч ніде не було вказано, що вона в аварійному стані. Крім того, перед цим у школі провели капремонт покрівлі та опалення", - говорить столичний прокурор Анатолій Мельник. На думку прокуратури, Пилипишин під час передачі цих будинків у приватну власність завдав районному бюджету збитків на суму понад 15 мільйонів гривень.
Сам Пилипишин впевнений: він допомагав заощадити. "Пилипишин не завдав шкоди місту, а допоміг заощадити", - підписані на його сайті фотографії з цими двома будинками. Хоча будинки на фотографіях дуже пристойно виглядають як для будинків, які простояли кілька років закинутими. Адвокат екс-голови РДА Шевченківського району винить у всьому міську владу. "Ще в 1992 році ці будинки були визнані непридатними для життя. Він (Пилипишин - ред.) як керівник адміністрації мав виконати це рішення", - говорить Сергій Гребенюк. Чому Пилипишин, який на людях критикував мера Києва Леоніда Черновецького, не заперечив це рішення, адвокат не говорить. Більше того, в 2009 році будівельна компанія "Грандінвест", яка внесла до місцевого бюджету 1 мільйон доларів на розвиток Шевченківського району та близько 576 тисяч гривень як оплату залишкової вартості будинків, виграла у РДА в Господарському суді справу щодо передачі цих будинків у власність компанії.
Екс-голові РДА не звикати до претензій прокуратури. Так, на початку 2010 року Київ обговорював зухвало нахабне рейдерське захоплення книгарні "Сяйво". Культове місце для багатьох поколінь киян, "Сяйво" постраждало від чиновників Шевченківської РДА. Через їхні дії ТОВ "Книжковий магазин "Сяйво" позбавили права на участь у приватизації приміщення, в якому розташовувався магазин. Про це заявили в міській прокуратурі, де зазначили, що приватизація приміщення магазину, здійснена загарбниками, незаконна. До Пилипишина зверталася і громадськість. "Районна рада, яка приймала рішення про продаж приміщення книжкового магазину, має його скасувати", - сказав голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець. Не вийшло.
Та й до цього навколо глави Шевченківської РДА виникали скандали, пов'язані з землею, дозволом на вирубку дерев. То побудують незрозуміло як погоджений офісний центр над метро "Театральна", то чергові дерева вирубають. Але Пилипишин запевняє: це все вина міської влади. Разом з тим, складно заперечувати, що Шевченківський район - дуже "солодкий" шматок столичного "пирога". Один лише він приносить у держбюджет більше грошей, ніж деякі області України. У прокуратурі заперечують політичне підгрунтя справи Пилипишина. І вірно, зараз по Києву проводяться перевірки всіх РДА. Приміром, у Печерській райдержадміністрації пройшли обшуки - прокуратура розслідує справу про незаконне відчуження низки приміщень. Однак Пилипишин надто вже велика постать у Києві, щоб повірити у відсутність політичної складової справи проти нього.
"Корупціонер" відпущення
Незважаючи на далеко не безпроблемну біографію Пилипишина як глави Шевченківської РДА, за нього заступилися багато. У тому числі й ті, хто змагався з ним на виборах мера Києва. "Для чого це все (справа проти Пилипишина - ред.) зроблено? Я думаю, є дві причини: перша - залякати людей, друга - відвернути увагу від справжніх диригентів, які дійсно займалися розбазарюванням майна, землі та фінансів", - сказав в ефірі "Першого національного" український боксер, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко. "До них не прийдуть міліціонери, їх не чіпають тому, що є домовленості", - сказав політик і спортсмен. І дійсно - незважаючи на те, що зятя Леоніда Черновецького В'ячеслава Супруненка оголосили в міжнародний розшук, а співголови фракції Блоку Черновецького в Київраді Дениса Комарницького взяли під варту, ніхто з вищих ешелонів київської влади так і не постраждав -Леоніду Черновецькому навіть не пред'явили ніяких звинувачень, Олесь Довгий, який вступив у перепалку з нинішньою "першою людиною" в Києві - Олександром Поповим - теж почувається в безпеці. Втім, йому не варто турбуватися - він одружений на дочці народного депутата від Партії регіонів. А як показує практика, до близьких депутатів-"регіоналів" рідко пред'являють претензії вітчизняні слідчі. Та й Супруненко якось аж надто вдало зник з поля зору вітчизняних силовиків. За повідомленням деяких ЗМІ, його бачили в Монако. А адже саме Супруненко - ключова фігура у справі про розкрадання "молодої команди". "Черновецький сяде, якщо посадять Супруненка", - сказав в інтерв'ю "Сегодня" заступник секретаря РНБО Володимир Сивкович. Між тим, скандальні будівництва в Києві ніхто і не думав припиняти. Невдоволення новою міською владою теж залишається. У результаті - знайдений вихід в дусі правлячої партії: віддати Пилипишина народу "на розтерзання" - довести справу хоча б одного високопосадовця в Києві до кінця. Тим більше, що у Пилипишина немає ніякого захисту від "регіоналів". Вірніше, його "зв'язковий" з ПР може стати джерелом його головного болю.
Глава політсили, до якої входить Пилипишин - Володимир Литвин, сам останнім часом дуже ніяково себе почуває через ініціативи нової влади. Настільки ніяково, що під час пасхального богослужіння його забрала "Швидка допомога". Останнім часом Генеральна прокуратура України знову почала розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. І знову "підняли" плівки майора Мельниченка, згідно з якими Литвин зіграв свою досить непристойну роль у зникненні українського журналіста. "Я бачу, що почалася чергова кампанія цькування Литвина", - прокоментував сам спікер раптову "реанімацію" справи Гонгадзе. Судячи з усього, "регіонали" вирішили наступати на "литвинівців" по всіх фронтах. Тепер спікера позбавляють дуже важливої підтримки в столиці. І Литвин це усвідомлює. Ось чому останнім часом він дозволяє собі не погодитися з діями української влади. "Коли говорять, що треба вийти на змішану систему, я змушений із відразою погоджуватися на це", - розкритикував він, наприклад, виборчу реформу Януковича.
Крім того, не варто забувати, що при всіх його мінусах, Пилипишин був одним з найбільш популярних кандидатів на пост мера. Та й всі свої промахи Пилипишин може списати на "міську владу". А ось "епоха Попова" запам'ятається киянам в першу чергу підняттям тарифів на ЖК послуги, і виправдатися тут не вдасться. Таким чином, в 2012 році на тлі загального невдоволення владою, Попов міг би й не виграти місцеві вибори - у нього був досить сильний конкурент. Тепер же його шлях на мерське крісло практично розчищений.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас