ВВП США зріс у I кварталі менше, ніж очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП США зріс у I кварталі менше, ніж очікувалося

Казна та Політика
166
Темпи зростання ВВП США в першому кварталі 2011 року сповільнилися до 1,8% у порівнянні з 3,1% у попередньому кварталі, свідчать попередні дані міністерства торгівлі країни.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували більш значне піднесення - на 2%. Підвищення індексу PCE Core (Personal Consumption Expenditures, Excluding Food & Energy), який уважно відслідковує Федеральна резервна система при оцінці ризиків інфляції, в січні-березні склало 1,5%, тоді як експерти очікували підйому на 1,4%. У попередньому кварталі цей показник зріс на 0,4%.
Сповільнення темпів зростання ВВП США в минулому кварталі відображає ослаблення споживчих витрат, скорочення обсягів будівництва і державних витрат.
Підвищення цін не енергоносії на початку цього року змусило американців обмежити витрати, які помітно підвищилися в попередньому кварталі.
Глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке заявив у середу, що американський ЦБ продовжить утримувати ставку на мінімальному рівні і завершить програму стимулювання економіки обсягом $600 млрд у червні, як і планувалося.
"Поточний рік розпочався слабо, - відзначає старший економіст Moody's Analytics Райан Світ. - Зростання ВВП у першому кварталі розчарувало, проте темпи підйому, ймовірно, прискоряться протягом решти року".
Споживчі витрати в США, на які припадає близько 70% американської економіки, зросли в першому кварталі на 2,7% після підйому на 4% у попередньому кварталі.
Державні витрати скоротилися на 5,2% - це найзначніше зниження з 1983 року. Обсяги житлового будівництва впали на 4,1%.
За підсумками 2010 року економіка США зросла на 2,9%, що стало максимальним підйомом за п'ять років. У 2009 році американський ВВП впав на 2,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас