Банки США заробили, позичаючи уряду його ж гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки США заробили, позичаючи уряду його ж гроші

Казна та Політика
512
Найбільші банки США зуміли непогано заробити на фіндопомоги Федеральної резервної системи, купуючи на майже безплатні кредитні кошти американські казначейські папери, тобто перепозичаючи уряду США його ж гроші, але вже під вищий відсоток. До такого висновку дійшла науково-дослідницька служба американського конгресу, дані якої наводить газета "РБК daily".
В опублікованій службою доповіді один з прикладів збагачення банків за рахунок платників податків наводиться історія Bank of America, який у 2009 році протягом трьох місяців встиг позичити у ФРС 48 млрд доларів за ставкою від 0,25% до 0,5% , при цьому втричі збільшивши за той же період свої вкладення в держоблігації США з дохідністю 3,5%. Іншими словами, банк зумів з повітря зробити близько 500 млн доларів. При цьому і на обслуговування державного боргу, і на виділення екстрених кредитів банкам спрямовувались кошти американських платників податків.
За задумом влади, щедрі вливання ліквідності були покликані відновити нормальну роботу банків у сфері кредитування середнього та малого бізнесу. Однак цього не сталося. Навпаки, за даними ФРС і Федеральної корпорації зі страхування депозитів (FDIC), обсяг виданих домогосподарствам кредитів скоротився в 2009 році на 243,5 млрд доларів, малому і середньому бізнесу - на 296,1 млрд.
Проте розплачуватися за легку наживу американським банкірам не доведеться, відзначає газета. "У діях банків немає нічого протизаконного - їх навряд чи якось покарають за це. До того ж політикам, які все ж захочуть щось пред'явити їм з цього приводу, буде дуже непросто довести, що на скупку держоблігацій спрямовувалися саме позичені у ФРС кошти", - пояснив виданню аналітик EIU Стівен Леслі.
Разом з тим представники американського банківського сектору, яких останнім часом не звинувачував тільки ледачий, втомилися від постійних нападок влади і вирішили провести контратаку. Група найбільших представників Уолл-стріт, до якої увійшли Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs і Morgan Stanley, направила міністру фінансів США Тімоті Гейтнеру лист, в якому вказала на необхідність терміново вирішити проблему граничного рівня держзпозик. Американська економіка впритул наблизилася до законодавчо встановленого ліміту держборгу, домовитися про підвищення якого влада поки не в силах. "Будь-яка затримка в обслуговуванні боргу навіть на короткий період приведе ринок державних запозичень до небезпечної невизначеності і послужить причиною чергової катастрофічної за своїми наслідками кризи", - йдеться, зокрема, в листі JP Morgan.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас