Чому податківці перевиконали план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому податківці перевиконали план

Казна та Політика
1752
Податківці перевиконали план першого кварталу за зборами коштів до бюджету. Допоміг їм в цьому не новий Податковий кодекс, як очікувалося, а зростання цін на товари і послуги.
Три місяці роботи над Податковим кодексом принесли за підсумками I кварталу два зайвих мільярда гривень у державну скарбничку - як повідомили в ДПАУ, вони перевиконали план на 5%, зібравши майже 61 млрд. грн. Однак заслуги податкового відомства в цьому практично немає.
Хоча ще восени прем'єр Азаров заявляв, що завдяки новому законодавству в 2011 році уряд збільшить податкові надходження і вийде на докризовий рівень, опитані Фокусом експерти впевнені: роль нового кодексу в цих двох зайвих мільярдів незначна. В основному податківцям допомогло зростання цін на більшість товарів, та й вони самі подвоїли зусилля зі зборів до скарбниці.
Кодекс же, від процедури ухвалення якого Україну лихоманило з кінця весни минулого року, навпаки, зробив усе, щоб збори навіть зменшилися, - за даними податкової, за I квартал 2011 року були закриті 56,6 тис. приватних підприємств, що зменшило надходження до бюджету від платників єдиного податку. Постраждала і стаття "збори податків від доходів фізосіб" - після набуття чинності кодексу, за даними УСПП, безробіття в Україні зросло більш ніж на 13%.
Ціни на допомогу
"Зростання економіки позначилося у збільшенні бюджетних надходжень: у першому кварталі промислові підприємства збільшили платежі на 58%", - так пояснює свої успіхи голова податкової служби Віталій Захарченко. Однак під зростанням, впевнені експерти Фокуса, варто розуміти не стільки реальне збільшення економіки, скільки зростання цін на товари і послуги.
За даними Мінекономрозвитку, за підсумками I кварталу зростання споживчих цін склало всього 3,3%. Згідно з висновками Мінекономрозвитку, вони визнають тільки подорожчання хліба, зернових, овочів, збільшення тарифів на послуги ЖКГ і транспорт. Багато продуктів, наприклад, м'ясо, молоко і яйця, на думку міністерства, в ціні впали. Проте, стверджують експерти, чиновники лукавлять: показник інфляції ніяк не менше 10%.
"За нашими оцінками зростання цін в економіці з року в рік становить близько 13%", - говорить головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. А через зростання цін зростає і номінальний ВВП України - за даними Dragon Capital, приблизно на 18%. При цьому реальне зростання ВВП і за оцінками уряду, і за оцінками експертів не перевищує 5%. "Цілком логічно, що якщо в країні є інфляція, у підприємств значно вищий номінальний дохід і, відповідно, вони платять більше податків. Тим більше що зараз інфляція виробників, за даними Держкомстату, вища за інфляцію споживачів", - розповідає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Крім цін, не псувати показники роботи податкової допомогли і парламентарії, які складають бюджет. "Справа не тільки в тому, що доходи через інфляцію зросли - в бюджеті також закладено певні інфляційні очікування. Але під час складання фінансового кошторису країни заклали занижені показники зборів податків. Ще наприкінці минулого року можна було спрогнозувати, що перевиконання буде постійним", - пояснює директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
За його підрахунками, лише показники податку на прибуток були занижені на 18,5%, план за надходженнями від експортно-імпортних податків - на 20,1%, а з ПДВ - на 2,4%. Втім, до адміністрування останнього податку в експертів багато питань. "За підсумками двох місяців надходження від ПДВ на товари внутрішнього виробництва зросли на 80%. На тлі все ще слабкого попиту на українські товари і послуги, хоча він і відновлюється, це виглядає дивно", - розмірковує Олена Білан. У ДПАУ це питання Фокуса залишили без відповіді.
Не без тиску
Під тиском. Податковий гніт в 2011-му погіршився, тому що податківці самі не знають законів, упевнений консультант Леонід Рубаненко. "Коли вони говорять вам про зростання економіки, не вірте - податкова зараз робить все, щоб зібрати якомога більше грошей. У нас постійно якісь перевірки, вони намагаються всіма способами зібрати максимум податків", - розповів Фокусу президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. У ДПАУ заявили, що авансові платежі вони зараз не практикують, між тим багато опитаних бізнесменів повідомили зворотне: від них вимагають заздалегідь платити податок на майбутній прибуток.
Тенденція збирати податки в особливо великих розмірах, яка спостерігалася ще минулого року, про що неодноразово писав Фокус, цього року тільки посилилася. Власне, самі податківці серед причин успішного виконання квартального плану називають саме щільну роботу з платниками податків. Наприклад, як поінформувала ДПА у Донецькій області, за I квартал 2011 року в ході операції "Бюджет" податківці перевірили 239 підприємств і донарахували до бюджету 75,4 млн. грн. податків.
У цілому ж, за даними податкової міліції, до державного бюджету цього року направлено півмільярда гривень. "В першому кварталі ми отримали відшкодування збитків по кримінальних справах більше, ніж за весь 2009 рік", - повідомив на брифінгу перший заступник глави Державної податкової служби та начальник податкової міліції Андрій Головач.
Більшість опитаних Фокусом підприємців на умовах анонімності кажуть, що цього року все посилюється принципово новими правилами оподаткування - до них ще не звикли підприємці та до кінця їх не знають самі податківці. "Приходять інспектори і вимагають виконувати правила, значення яких вони не знають", - розводить руками Леонід Рубаненко. На поліпшення бізнес не чекає - угода з МВФ про скорочення бюджетного дефіциту, зростання державних витрат на Євро-2012 та забезпечення чиновницького апарату буде вимагати від ДПАУ і надалі брати підвищені зобов'язання. І зростання цін може вже не допомогти.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас