Присяжнюк: Мінагрополітики рекомендує скасувати квоти на експорт кукурудзи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: Мінагрополітики рекомендує скасувати квоти на експорт кукурудзи

Аграрний ринок
148
За результатами аналізу фахівців Міністерства аграрної політики і продовольства України, до кінця 2010-2011 маркетингового року є залишки розміром 2 млн тонн кукурудзи, що дозволить скасувати її квотування найближчим часом. Про це заявив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба міністерства.
"Проаналізувавши баланс запасів зернових, Міністерство аграрної політики і продовольства України ухвалило колегіальне рішення рекомендувати Кабінету міністрів України скасувати квоти на експорт кукурудзи. До кінця маркетингового року маємо залишки розміром 2 млн тонн кукурудзи. Квотування експорту інших зернових планується скасувати після завершення весняно-польових робіт і посівної кампанії - з 1 липня", - заявив Присяжнюк.
Він зазначив, що в 2011 р. площі під посіви кукурудзи збільшено до 3,1 млн га, всієї зернової групи - до 15,5 млн га. При цьому Присяжнюк підкреслив, що Мінагрополітики "досягнута домовленість з Американською торговою палатою і Європейською бізнес асоціацією за узгодженими правилами торгівлі зерновими на міжнародному ринку з урахуванням національних інтересів та потреб у забезпеченні продовольчої безпеки".
Нагадаємо, 21 квітня ц.р. ВР взяла за основу зміни до ПК з введення мит на експорт зерна. Документ, зокрема, передбачає до 1 січня 2012 р. встановити ставки вивізного (експортного) мита на пшеницю, ячмінь, кукурудзу. А саме: пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), полбу - 9%, але не менше 17 євро за т; ячмінь - 14%, але не менше 23 євро за т; кукурудзу - 12%, але не менше 20 євро за т.
Водночас, у зверненні Європейської бізнес асоціації (ЄБА) до Президента України та уряду наголошується, що в Україні відсутні об'єктивні підстави для обмеження експорту зерна, адже залишків зерна на сьогодні достатньо.
Крім того, на думку експертів, запропонований розподіл квот на експорт та імпорт товарів шляхом їх продажу на аукціонах не узгоджується з положеннями Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 р. та Угоди СОТ про процедури ліцензування імпорту, що підтверджується висновком Головного науково- експертного управління Верховної Ради України від 6 квітня ц.р.
У ЄБА також вважають, що уряд не повинен вживати обмежувальних заходів та забезпечити вільний експорт зерна принаймні до завершення поточного сезону (1 липня 2011), а також надати бізнес-спільноті гарантії рівності та прозорості регулювання ринку на наступні сезони.
Нагадаємо, 6 квітня ц.р. міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що уряд ухвалив рішення не продовжувати квотування експорту зернових після 1 липня 2011
Згідно з постановою Кабінету міністрів №337 квоти на експорт зернових були продовжені до 30 червня.
Як повідомлялося, за даними Української зернової асоціації, Україні з 1 липня 2010 р. по 31 січня 2011 р. експортувала 2,6 млн т пшениці. з 6 млн т, які можна експортувати. Крім того, експортовано 2,4 млн т ячменю і 1,8 млн т з 6 млн т кукурудзи. Згідно з попередніми даними Держстату, Україна в 2010 р. зібрала 39,2 млн т зернових.
8 грудня 2010 р. Кабмін продовжив квотування експорту зернових до кінця березня 2011 р. Рішенням Кабміну була збільшена квота на експорт пшениці на 500 тис. т та кукурудзи на 1 млн т. Відзначимо, Кабмін на період до 31 грудня 2010 ввів квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслин) обсягом 500 тис. т, кукурудзи - 2 млн т, ячменю - 200 тис. т, жита і гречки - по 1 тис. т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас