"Грошова" політика або в газових переговорах новий фігурант — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Грошова" політика або в газових переговорах новий фігурант

Енергетика
2128
"На пострадянському просторі рубль зміцнюється і стає навіть резервною валютою. Сьогодні наші українські партнери просять, щоб ми перейшли до розрахунків у рублях за енергоносії", - повідомив Путін в парламенті, відповідаючи на виступ лідерів фракції.
Це дуже цікава думка і треба сказати, що для України перехід на розрахунки в рублях за природний газ може мати епохальне значення. На сьогодні для України проблема імпорту природного газу, напевно, найбільший головний біль. З одного боку, ціни на імпортний природний газ постійно зростають, а з іншого боку, країна не має зараз жодної можливості швидкими темпами реконструювати промисловість так, щоб зменшити неефективне використання енергетичних ресурсів.
Але будь-яка ідея має своїх прихильників і супротивників. Президент України Віктор Янукович не виключає можливості переходу на рублеві розрахунки. Правда, при цьому він підкреслив, що такі дії доцільно здійснювати, якщо в комплексі буде розглядатися питання зниження ціни на газ для України.
"Перехід в рублевий еквівалент - це для нас питання цілком прийнятне. Ми можемо піти на цей шлях, але ми вважаємо, що наші російські партнери при цьому повинні застосувати знижувальний коефіцієнт в ціні", - сказав Янукович, За його словами, переговори з даного питання вже ведуться. "Це питання найближчої перспективи. Але як воно буде - покаже час", - сказав Президент, відзначивши, що Україна має на сьогоднішній день рублі, і може ними розраховуватися за газ.
Позитивні фактори
Долари США, як будь-яка валюта схильна і до девальвації і до ревальвації. Тому розраховуючись з Росією в доларах України, тією чи іншою мірою, несе курсові ризики. При цьому долар більш сильна валюта, ніж гривня або рубль. А це означає, що час від часу і гривні і рублю доводиться платити "податок на курсову різницю", що додатково збільшує вартість газу. Наприклад, за час кризи 2008-2009 років, гривня по відношенню до долара девальвувала на 58%, а по відношенню до рубля тільки на 45%. Багато в чому це пов'язано, з тим, що російський рубль теж девальвував по відношенню до американської валюти.
Другим позитивним фактором є те, що використання рублів в розрахунках за природний газ буде стимулювати експортерів продавати свої товари до Росії теж за рублі. В цих умовах, частково можна відмовитися від доларової маси, яка зараз обертається на валютному ринку і замінити її на рублеву. Відбудеться зменшення доларизації української економіки, хоча є ризик збільшення рублізації. Можливо це дозволить збільшити український експорт до Росії. Але, це поки тільки припущення.
Рублеві розрахунки знизять доларові ризики. При обміні готівкового рубля великий спред. А якщо будемо більше використовувати в операціях рубль, то спред знизиться і стане більш вигідно змінювати готівкові рублі на гривню. Банки почнуть масово відкривати гривневі депозити, рубль стане в Україні популярним. Хоча навряд чи відбудеться масова заміна доларів на рублі. Традиції та менталітет змінюються дуже повільно.
Негативні фактори
Але це тільки одна сторона медалі. Україна має дуже велике негативне сальдо в торгівлі з Росією. За підсумками 2010 року негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами з Росією склало більше 4,4 млрд. дол. За перші два місяці 2011 негативне сальдо зовнішньої торгівлі тільки товарами вже становить 2,7 млрд. дол. В основному негативне сальдо і виходить за рахунок закупівлі в Росії природного газу та нафти. У тому ж 2010 році природного газ у Росії куплено більше, ніж на 9,3 млрд. дол і це за цінами зі знижкою. Тепер же сума закупівлі буде значно вища. На поточний момент, працює дуже цікава система. Україна купує природний газ в Росії у великих обсягах, завдяки цьому газу виробляє хімічну продукцію і метал, а вже метал продає в країни Африки і Азії. Завдяки продажу українських товарів Туреччині, Китаю, Єгипту, Індії українська економіка отримує валютну виручку. Але ці країни, розраховуються в доларах. Тому, якщо перейти в розрахунках за природний газ у рублях, то проблема валютних ризиків не зникає, а залишається, тому що в цьому випадку Україні доведеться міняти долари на рублі і немає гарантії, що курс буде вигідним.
Було б дуже добре, щоб експорт української продукції в Росії виріс на суму дефіциту зовнішньої торгівлі між Україною і Росією. В цьому випадку, дійсно для України буде вигідно купувати природний газ у Росії за рублі. Але, тоді Росія змушена буде зняти всі обмеження і заборони на український експорт, а це може вже викликати неадекватну реакцію російських виробників. Але найвигіднішим для України було б збільшення поставки продукції українських машинобудівних компаній у Росію, оскільки її в розвинених країнах продати складно, а для російського ринку вона підходить. Хоча російські машинобудівники перебувають в аналогічній ситуації і їм явно не захочеться конкурувати з українською продукцією.
Ні для кого не секрет, що на поточний момент, поточний платіжний баланс України дефіцитний. За підсумками лютого 2011 року дефіцит склав більше 1 млрд. дол. Цей дефіцит України перекриває за рахунок валютних кредитів і розміщення єврооблігацій. І швидше за все найближчими роками ця політика буде продовжуватися, тому, що всі прогнози показують, що і в 2011 і 2012 роках загальний дефіцит поточного платіжного рахунку буде не менше 6 млрд. дол. Знову ж, таки велика частина цього дефіциту утворюється покупкою природного газу. Якщо перейти в розрахунках за природний газ на рублі, то й кредити доведеться залучати в російських рублях. І тут виникає протиріччя світової економіки. Інфляція в США була і буде завжди нижчою, ніж в Росії в найближче сторіччя, тому і позики в доларах США завжди буде дешевшими, ніж позики в російських рублях. Тому, якщо Україна буде залучати позики в російських рублях, то їй доведеться платити на 4-7 п.п. більше, ніж по доларових позиках. Крім того, швидше за все, рублеві позики можуть дати тільки Росія і Білорусь. Долар США все ж таки більш універсальна валюта і при залученні позик можна залучити більшу кількість інвесторів.
У будь-якому випадку долар - світова валюта, а рубль, при всіх його плюсах, йому не конкурент. Зараз рублеві розрахунки вигідні виключно Росії. Тільки за профіцитного торгового балансу і Україна буде в плюсі.
Дійсно ідея розрахунків за природний газ з Росією цікава, але має не тільки позитивні сторони, але і свої вади. Ось якщо їх усунути....
Олександр Охріменко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас