Введення експортного мита на зерно не заборонено нормами СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення експортного мита на зерно не заборонено нормами СОТ

Аграрний ринок
291
Введення експортних мит на зерно не заборонено нормами Світової організації торгівлі (СОТ), але в будь-якому випадку експортне мито є одним із заходів нетарифних обмежень експорту, спрямованих на зменшення обсягів експорту, повідомив юрист Адвокатського об'єднання "Волков і партнери" Андрій Заблоцький.
Таку думку він висловив агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ініціативу уряду України, що міститься у відповідному законопроекті Кабінету міністрів України №8321, згідно з якою пропонується ввести до 1 січня 2012 року 9%-е мито на експорт пшениці, 12%- е - на експорт кукурудзи і 14%-е - на експорт ячменю.
"Очевидним є те, що введення експортних мит має менш викривлювальний ефект для торгівлі, ніж квотування та ліцензування експорту", - сказав Заблоцький.
Він пояснив, що експортні мита не підпадають під дію статті VIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 (ГАТТ 1994), яка забороняє оподаткування експорту у фіскальних цілях. Експортні мита, на відміну від імпортних, не вимагають обов'язкової нотифікації у відповідності зі статтею XI ГАТТ 1994.
"При введенні експортного мита важливим є сам розмір мита, і держава повинна дуже зважено і прагматично підходити до визначення самої ставки. Адже, у разі, якщо в поточних ринкових умовах ставка виявиться високою, розвиток зернового ринку може істотно сповільнитися", - відзначив юрист.
Він послався на досвід Аргентини, яка, ввівши високу ставку експортного мита, істотно втратила в динаміці розвитку сільського господарства, і ринку зернових в тому числі.
Як повідомлялося, законопроект "Про внесення змін до податкового кодексу та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур" Кабінет міністрів вніс до парламенту 31 березня, проте текст його був вперше оприлюднений тільки 18 квітня.
Згідно з ним, мито на пшеницю повинне бути не меншим за EUR17 за тонну, кукурудзу - EUR20 за тонну, ячмінь - EUR23 за тонну.
На початку жовтня 2010 року уряд України ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. В кінці минулого року воно було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот був збільшений на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн.
Наприкінці березня уряд вирішив продовжити квотування зерна ще на квартал, збільшивши квоту на експорт кукурудзи на 2 млн тонн. Потім міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що розподіл цієї квоти відбудеться на аукціоні. Верховна Рада ухвалила відповідний закон 8 квітня, надає Кабінету міністрів право продавати квоти на експорт зерна на аукціоні, проте президент ще не підписав цей документ.
Представники уряду та адміністрації президента заявляли, що після ухвалення закону про введення мит обмеження на експорт зерна у вигляді квотування будуть скасовані.
За весь час дії квот вони розподілялися двічі способом, що викликав потім різку критику з боку учасників ринку: багато компаній не змогли вчасно отримати висновки Мінагропрода про наявність зерна, які необхідні для подачі заявки на отримання квоти. На думку уряду, продаж квот на аукціонах дозволить підвищити прозорість та конкуренцію при розподілі квот. Учасники ринку критикують і цей варіант, тому що він суперечить нормам СОТ і поставить учасників ринку в нерівні умови з тими компаніями, які отримали квоти на експорт безкоштовно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас