Огризко: Асоціація з ЄС - можливість для України отримати дешевий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огризко: Асоціація з ЄС - можливість для України отримати дешевий газ

Енергетика
608
Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає укладення угоди про асоціацію з Європейським Союзом можливістю для України отримати дешевий газ.
Про це він сказав в ефірі телекомпанії "5 канал" увечері 18 квітня.
"Всім відомо, що Україна сьогодні отримує газ, який дорожчий, ніж у країнах Європейського Союзу. Тому нам треба вступати до ЄС, щоб хоч трохи себе захистити", - вважає він.
На думку Огризка, вступ країни до Євросоюзу не залежить від Росії і потрібно враховувати інтереси України.
"Це залежить не від Росії, а від нас і наших інтересів. Це формули, які вже існують і працюють в країнах Європейського Союзу. Якщо ми говоримо про асоціацію, про те, що ми хочемо стати членами ЄС, то треба слідувати саме цим критеріям", - сказав він.
Екс-міністр зазначив, що нинішня ситуація у відносинах з Росією безпосередньо пов'язана з укладанням угод в 2009 році і харківських угод в 2010 році.
Він підкреслив, що українській владі не варто чекати поступок з боку Росії.
Як повідомляло агентство, прем'єр-міністр Микола Азаров заявляє, що Росія не ставила Україні умову відмовитися від переговорів щодо створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом на заміну на зниження ціни на російський газ.
1 квітня 2010 р. Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження перебування Чорноморського флоту в Криму до 2042 року і прив'язку оренди за нього до ціни на поставлений в Україну російський газ.
Ця угода передбачає, що у випадку вартості російського газу 333 долари і вище за 1 тис. куб. м газу передбачена знижка в розмірі 100 доларів, при ціні нижче 333 доларів за 1 тис. куб. м газу знижка становить 30% ціни.
У 1 кварталі ціна імпортного газу для України становила 263,9 долара за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас