Американська торгова палата наполягає на скасуванні квотування зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська торгова палата наполягає на скасуванні квотування зерна

Аграрний ринок
293
Американська торгова палата в Україні рішуче виступає проти розподілу квот на зерно шляхом їх продажу на аукціонах. Про це йдеться в прес-релізі цієї організації.
У листі до президента України Віктора Януковича від 14 квітня Американська торгова палата висловила свою стурбованість погіршенням ситуації на українському ринку зерна і висловила президенту прохання про накладення вето на закон №8324, прийнятий Верховною радою 2 квітня, повідомляється в прес-релізі. Закон передбачає розподіл квот на зерно шляхом їх продажу на аукціонах, що суперечить принципам вільного ринку, чинному законодавству, а також зобов'язанням України перед Світовою організацією торгівлі, підкреслюється в документі.
Американська торгова палата в Україні переконана, що непідтвердження Міністерством аграрної політики і продовольства наявних запасів зерна, що призвело до некоректного і непрозорого розподілу експортних квот у листопаді 2010 і січні 2011 року, є дискримінацією по відношенню до великих іноземних експортерів зерна. Такі дії демонструють неоднакове ставлення до учасників ринку, зокрема в світлі нещодавно прийнятого закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки розвитку сільського господарства". Внаслідок цього певна група компаній отримала квоти безкоштовно, в той час як інші повинні будуть платити за них на аукціонах.
Американська торгова палата відзначає, що поганим сигналом для ринку є також той факт, що ті компанії, які не змогли дотриматися своїх зобов'язань раніше (отримали квоти в січні і не змогли зробити постачання до 31 березня), отримують пролонгацію безкоштовно, в той час як ті, які не отримали квот, будуть змушені платити за них на аукціонах, наголошується в повідомленні. Основний виграш від такого непрозорого процесу, впевнені в палаті, отримала квазідержавна компанія "ХлібІнвестБуд", яка отримала майже 50% всіх квот, розподілених у січні і яка не виконала своїх експортних зобов'язань. Це ще більше руйнує віру в розробку передбачуваної та справедливої політики, спрямованої на створення вільного ринку в сільськогосподарській галузі України, що буде залучати та утримувати дуже потрібні інвестиції та технології, переконані в палаті.
В офіційному листі, поширеному 14 квітня, Американська торгова палата закликає президента Віктора Януковича накласти вето на закон №8324, оскільки він суперечить міжнародним зобов'язанням України та порушує статтю VIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року (ГАТТ) та Статтю 3 Угоди Світової організації торгівлі (СОТ) про процедури ліцензування імпорту, яку Україна підписала і є членом цієї організації. Американська торгова палата в Україні також наполягає на негайному скасуванні постанови Кабінету міністрів, якою продовжено квотування експорту зерна до 30 червня 2011 р. і на праві компаній з підтвердженим наявним запасом зерна на вільний експорт, або на внесенні змін до цієї постанови і процесу розподілу квот, щоб дозволити компаніям, які зазнали дискримінації, отримати право на експорт, сказано в прес-релізі.
Американська торгова палата стурбована розвитком подій на ринку зерна, оскільки зараз немає ясності щодо сільськогосподарської політики уряду. Ця неясність впливає на рішення компаній щодо інвестування в нову посівну кампанію за відсутності передбачуваності та прозорості політичних рішень.
Як повідомлялося, на початку жовтня минулого року Кабмін ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. В кінці минулого року воно було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот був збільшений на 1,5 мільйона тонн - до 4,2 мільйона тонн. Уряд 30 березня вирішив продовжити квотування експорту зерна до 30 червня 2011 року, одночасно збільшивши квоту на кукурудзу на 2 мільйони тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас