Португалія успішно розплатилася за держоблігаціями на 4,2 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія успішно розплатилася за держоблігаціями на 4,2 млрд євро

Казна та Політика
211
Португалія успішно розплатилася сьогодні з власниками державних облігацій на 4,2 млрд євро, повідомили в Мінфіні країни, повідомляє РБК з посиланням на Reuters.
"Ми завжди говорили, що маємо в своєму розпорядженні всі можливості для виконання своїх зобов'язань. Сьогодні ми вчасно погасили урядові облігації", - заявила офіційний представник Мінфіну Португалії.
Незважаючи на благополучне погашення облігацій на 4,2 млрд євро, вартість біржової страховки від дефолту Португалії (CDS) зросла сьогодні на 13 базисних пунктів (б.п.) - до 603 б.п. Це означає, що інвесторам обходиться в 603 тис. євро покриття страховкою 10 млн євро португальських держзобов'язань.
Сьогодні ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Португалії зросла до 9,26% річних (новий рекорд за час перебування країни в єврозоні) з 9,15% за підсумками попередніх торгів.
У середині червня ц.р. Португалії належить розплатитися за новою порцією держоблігацій на суму 4,9 млрд євро. Влада країни вже заявляла, що не зможе погасити цю заборгованість без міжнародних кредитів В даний час Лісабон погоджує з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) умови фінансового пакету обсягом близько 80 млрд євро. Європейські чиновники вказували, що кредитна угода між Португалією та ЄС/МВФ буде готова до середини травня.
Нагадаємо, Португалія 7 квітня офіційно звернулася до ЄС, 8 квітня - до Міжнародного валютного фонду з проханням про допомогу, тому тепер Комісія ЄС буде разом з Європейським центральним банком і МВФ оцінювати економічну ситуацію в Португалії.
Відзначимо, керуючий директор МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) отримав офіційний запит про фінансову допомогу від Португалії. "Ми маємо намір оперативно відповісти на запит і так само оперативно провести переговори з португальським урядом щодо участі Європейської комісії та Європейського центрального банку. Необхідно визначитися з економічною програмою, яка буде підтримана основними політичними партіями і яка лягла б в основу фінансової допомоги МВФ", - заявив Стросс-Кан.
За офіційними оцінками Європейського союзу Португалії може знадобитися фінансова допомога у розмірі 60-80 млрд євро. Також, зі свого боку, уряд Німеччини наполягає на тому, щоб саме МВФ надав відповідну допомогу Португалії.
Варто відзначити, що це вже третя європейська країна, що звернулася по фінансову допомогу. Раніше з таким проханням до ЄС і МВФ звернулися Греція та Ірландія.
Рішення Португалії звернутися по допомогу до ЄС було очікуваним. За останні дні рейтингові агентства Moody's Investors Service, Standard & Poor's і Fitch знизили рейтинг державного боргу Португалії, впритул наблизивши його до так званої спекулятивної, або "сміттєвої" категорії.
Нагадаємо, ситуація в Португалії також ускладнюється внутрішніми політичними розбіжностями. У березні ц.р.пішов у відставку прем'єр-міністр Жозе Сократеш - парламент не погодився з його пропозиціями щодо скорочення держвидатків. Через відставку Сократеша президент Португалії розпустив парламент і призначив позачергові вибори до законодавчих зборів на 5 червня 2011 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас