Суд скасував стягнення з "Нафтогазу" на користь Merchant International Company 24,7 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд скасував стягнення з "Нафтогазу" на користь Merchant International Company 24,7 млн дол

Енергетика
273
Вищий господарський суд скасував своє рішення від 29 червня 2006 року, згідно з яким з Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на користь компанії Merchant International Company Ltd (США) було стягнуто більше 24 714,5 тис. доларів боргу.
Про це Українським Новинам повідомило джерело в суді.
За його словами, справу направлено на повторний розгляд до Господарського суду Києва.
Відповідачем у справі виступає компанія "Северстудстрой" (Росія).
Борг "Нафтогазу" виник після підписання в 1997 році договору між російським "Газпромом" і концерном "Укргазпром" (правонаступником якого є НАК) про постачання газу в Україну.
Згідно з цими домовленостями, "Укргазпром" був зобов'язаний погасити борг компанії "Сургутгазпром" (входив до структури "Газпрому") перед "Северстудстроем" розміром близько 14,6 млн доларів в рахунок оплати частини поставленого в Україну газу.
В свою чергу "Северстудстрой" переуступив право вимоги в НАКу частини цього боргу розміром 9,733 млн доларів на користь Merchant International.
У 2002 році американська компанія звернулася до українських судів і в 2006 році добилася рішення Вищого госпсуду на свою користь.
Із загальної стягуваної суми 24,714 млн доларів безпосередньо борг НАКу становить 9,733 млн доларів, решта 14,98й млн - пеня та судові витрати.
У 2010 році Merchant International звернулася до британського суду з позовом про примусове виконання рішення Вищого госпсуду від 2006 року.
В результаті розгляду цієї справи суд наклав арешт на 5,8% акцій компанії JKX Oil & Gas plc (Великобританія), якими володіє "Нафтогаз".
Як повідомляло агентство, "Нафтогаз України" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас