Монопольний розрахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монопольний розрахунок

Казна та Політика
393
За словами представників Нацбанку, останнім часом клієнти скаржаться на безперервне зростання цін банківських послуг. Тому регулятор і попросив надати інформацію з цього приводу.
Як уже повідомляли "ЭИ", Національний банк зажадав від комерційних банків надати інформацію про вартість наданих ними послуг на розрахунково-касове обслуговування та про плани щодо зниження тарифів.
Джерело з Нацбанку відзначило, що для комерційної фінустанови те, що регулятор направив запит, є сигналом для банку переглянути або змінити певні питання. "А якщо банку написали попередження у вигляді листа зі словами "звертаємо вашу увагу", то це автоматично прирівнюється до "дали по шапці". У той же час НБУ, формуючи свій запит про цінову політику банків, дуже коректно і витіювато сказав: "хлопці, подивіться, що ви там робите, тому що є такі сигнали", - говорить співрозмовник. За його словами, на сьогоднішній день комісія деяких банків становить на 25% більше від середньоринкових, тоді як всі банки, що працюють на території Україні, мають рівні умови для обслуговування клієнтів. "І якщо при цьому в одного банку накрутка на РКО становить 10%, а в іншого 25%, то, мабуть, є підстави для роботи АМКУ", - міркує держслужбовець.
Втручання в справи ринкові багатьма банкірами було сприйняте в багнети. "Така ініціатива регулятора вражає, адже ці запобіжні заходи нашкодять діяльності банків і нічим не допоможуть населенню", - обурений один із представників комерційного банку, що входить у групу великих. На його думку, якщо клієнти готові заплатити встановлену комісію, то і обурень жодних із їхнього боку бути не повинно, адже завжди можна пошукати іншу фінустанову і провести платежі за меншу комісію.
Крім того, як відзначає банкір, Нацбанк не має законних підстав вказувати банкам тарифну політику. "Це не ринкові методи говорити банкам, які конкретно ціни вони повинні встановлювати. Мовляв, 0,35 грн. За платіжку і ні копійкою більше", - критикує співрозмовник.
Національний банк критиці банкірів дивується. "Органам державної влади справді забороняється втручатися у діяльність банку. Разом з тим тарифи банків на розрахункове обслуговування клієнтів впливають на обсяг безготівкових розрахунків та платіжну дисципліну в країні", - зазначають у прес-службі Нацбанку.
Збільшення обсягу безготівкових розрахунків в економіці держави, за словами представників НБУ, є одним із пріоритетних напрямів діяльності Національного банку України. Тому Нацбанк здійснює аналіз тарифів банків на операції банків по розрахунковому обслуговуванню клієнтів, пов'язаних зі здійсненням міжбанківських переказів, понад 99% яких забезпечує СЕП НБУ.
"Протягом щонайменше останніх п'яти років НБУ відслідковує ситуацію з тарифами банків. І якщо в тому є необхідність, то вживає певних заходів, починаючи зі звичайної рекомендації і закінчуючи певними приписами (зобов'язує банки, наприклад, переглянути тарифи або встановити нові)", - коментує директор генерального департаменту регулювання платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.- Ми не маємо намірів втручатися в тарифи банків, а лише попереджаємо їх про можливі наслідки. Втручатися буде антимонопольний комітет, який має право розібратися, а регулятор цим питанням вже не повинен займатися".
За наданою Кравцем інформацією, на сьогодні Національний банк відповіді щодо тарифної політики банків з РКО так і не отримав. Банкіри посилаються на те, що дана інформація перебуває ще в процесі збору та аналізу.
Може, тому не бачать поки ніяких передумов для розглядів і в Антимонопольному комітеті. "Кількість банківських установ на сьогодні становить понад 160 банків. Ринок з надання банківських послуг, зокрема, з розрахунково-касового обслуговування клієнтів, є конкурентним. Зі свого боку, Комітет може втрутитися в ситуацію в разі встановлення монопольного становища учасника або групи учасників на цьому ринку", - заявили у своїй відповіді представники АМКУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас