Українська економіка: Між Європою і Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська економіка: Між Європою і Росією

1356
9 квітня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що представники РФ пропонували Україні вийти зі Всесвітньої торгової організації. Натомість нашій країні були обіцяні компенсації та подальший вступ до СОТ з Росією на набагато більш вигідних умовах. Крім того, українській владі пропонують вступити до Митного союзу. В Європі попереджають - подібні ініціативи поставлять хрест на україно-європейському співробітництві.
Україна відмовиться від СОТ?
Росія зробила Україні "привабливу" пропозицію, запропонувавши вийти зі складу СОТ. Такі слова, якщо вірити "Дзеркалу тижня", були сказані під час березневого візиту до України першого віце-прем'єр-міністра Російської Федерації Ігоря Шувалова. Російська сторона запропонувала такий варіант: вона компенсує Україні всі втрати, а потім Київ і Москва на більш вигідних умовах, про які домовиться Росія, вступлять в цю організацію. З одного боку ця інформація дуже неймовірна, щоб бути правдивою: Україна дуже довго домагалася вступу до Світової організації торгівлі.
Перший президентський указ, спрямований на вжиття заходів щодо вступу України в цю торгову організацію датується 1996 роком. Членство в СОТ мало для нашої країни не тактичні, а стратегічні вигоди. Спочатку експерти заявляли про можливі втрати і навантаженнях на українську економіку. Так, за розрахунками Мінпромполітики втрати вітчизняних металургів за найбільш песимістичними прогнозами повинні були скласти близько 6 мільярдів доларів. З іншого боку, ці витрати повинні були компенсуватися залученням в країну іноземних інвестицій. Крім того, гроші "відбивалися" і завдяки зняттю з української продукції заборонних заходів. В одних лише США ці заходи "з'їдали" близько 350 мільйонів доларів на рік, у Європі ж - до 300 мільйонів. Таким чином, втративши спочатку, Україна повинна була придбати трохи пізніше.
Втім, вже сьогодні українці навчилися використовувати членство в міжнародній організації собі на благо. Так, українські "табачники" змогли домогтися введення рівнозначного акцизу для цигарок в Грузії, чим зробили свою продукцію конкурентоспроможною в цій країні. Крім того, українські виробники змогли домогтися істотного поліпшення умов для себе у Вірменії.
З іншого боку, у Росії з СОТ все було не так гладко. Грузія - один з членів організації, виступала рішуче проти членства РФ, що робило російське членство в торговому альянсі нездійсненною мрією. У СОТ відзначали, що "грузинське питання" теоретично може бути вирішене. Але разом з тим звертали увагу на Митний союз Білорусі, Казахстану і Росії, вважаючи існування цієї інституції значною перешкодою для членства РФ у СОТ. В свою чергу, кремлівське керівництво запевняло уряди Білорусі та Казахстану у тому, що всі три країни будуть вступати до СОТ синхронно.
А до цього часу РФ, користуючись своїм впливом на міжнародній арені, зможе "вибити" для країн-членів МС більш вигідні умови. Проте відносини СОТ і Росії не склалися. Причому настільки, що російський прем'єр-міністр Володимир Путін зміг заявити про відмову виконувати вимоги щодо вступу до СОТ. Мова його була емоційна. "Ринок грошей коштує, і не розумно-віддавати його безкоштовно... Коли ми починаємо виконувати зобов'язання в рамках СОТ, не будучи членом СОТ, у наших партнерів пропадає всяке бажання нас приймати. Якого хріна їм нас приймати, якщо ми і так всі виконуємо? ", - заявив Путін. Але навіщо Росії вихід з організації України? Тим більше, "під боком" є Киргизстан - член СОТ з 1998 року.
Ситуація в цією середньоазіатською республікою як і раніше нестабільна, а російська політична, економічна і навіть військова підтримка як ніколи затребувана. Схилити Киргизстан до виходу з організації може і його сусід-член Митного союзу, найближчий партнер Росії Казахстан. Але росіяни звертатися до киргизів не поспішають... Причиною можливого пропозиції Росії Україні може стати те, що в РФ серйозно розраховують на членство нашої країни в Митному союзі, що несумісне з членством України в СОТ. З початку президентства Віктора Януковича, Кремль вже не раз пропонував Україні приєднатися до Росії, Білорусі та Казахстану. І тим самим він ставив нашу країну перед складним вибором: Росія чи Захід. Адже на кону було не тільки членство в СОТ, але і Зона вільної торгівлі з Європою.
Європа чи Росія?
Зона вільної торгівлі з Європою - одна з численних обіцянок Віктора Януковича. За його словами, підписання відповідної угоди істотно полегшить життя українським підприємцям, а заразом і сприятиме подальшому запровадженню безвізового режиму з країнами ЄС. На необхідності такого заходу наполягають й експерти. "Сьогодні інтереси української влади і найбільшого українського бізнесу в питанні євроінтеграції і, зокрема, створення зони вільної торгівлі з ЄС збігаються. Можна говорити, що в чинної влади є історична можливість перевести розвиток країни на якісно новий рівень і посилити реальну кооперацію України з Європою. Адже позиція єврочиновників також однозначна - вони повністю підтримують євроінтеграційні прагнення України.
За нашою інформацією переговори про створення ЗВТ можуть завершитися найближчим часом", - передає "Лівий берег" слова експерта Інституту Горшеніна Володимира Застави. Справді, українські металурги і хіміки можуть виграти від ЗВТ. "Сьогодні не секрет, що великий бізнес має своїх представників і лобістів у владі, і в більшості своїй ці люди орієнтовані на експорт. Це перший момент. Другий момент - Європа зараз зацікавлена ​​в тому, щоб цей договір був якомога швидше підписаний з ряду внутрішніх причин і, відповідно, готова йти Україні назустріч. І третій момент. Я хочу нагадати, що з багатьма країнами, перед тим як вони вступили до Європейського Союзу, підписувалися аналогічні договори про ЗВТ, про масштабне економічне співробітництво. І наступним кроком для цих країн ставав вступ до Євросоюзу", - впевнена шеф-редактор Lb.ua Соня Кошкіна.
Однак не всім українським підприємствам вигідна вільна торгівля з Європою. Адже тоді на український ринок вийдуть і європейські компанії. А це означає суттєве зниження ціни на товари і послуги для пересічного українця. Разом з тим, буде підвищуватися якість цих товарів і послуг, що зробить багатьох українських виробників неконкурентоспроможними. Найяскравішим прикладом тут є ситуація з авіаперевізниками. Український уряд ось вже вкотре відкладає підписання договору про "Відкрите небо" з Європою. От і літають українці з одного міста країни в інше за сотні доларів...
Вже зараз стосовно ЗВТ при владі спостерігається значний скепсис. Для того, щоб обійти можливі дипломатичні проблеми, першими висловлювати невдоволення ЗВТ почали не члени уряду, а депутати від партії влади. "Європейські лідери, європейські чиновники заявляють, що "ми готові, ми ведемо переговори". Вони нас попереджають, що якщо ми будемо налагоджувати контакти з Росією, то наші переговори або зайдуть у глухий кут, або не увінчаються успіхом. Але якщо б вони дійсно хотіли з нами найближчим часом укласти договір, то не було б такого, що близько 400 позицій тільки в сільському господарстві... вони не дають нам вільного доступу на ринки Євросоюзу. Фактично вони висунули тільки свої вимоги, які відкривають повністю наші кордони для поставок товарів ЄС до нас.
Водночас сільгосппродукцію, автотранспортні послуги та інші види наших галузей вони перекривають або зводять квоти до такого рівня, що це просто неможливо сприймати", - сказав "регіонал" Володимир Товстенко. Європі він протиставляє РФ. "Розширення економічних зв'язків з Росією дає вигоду хоч з сьогоднішнього дня, з завтрашнього дня, післязавтрашнього дня", - відзначає він. Безумовно, просто так отримати доступ на ринки Європи складно - йдеться не тільки про квотування, але і про відповідність ряду стандартів. Разом з тим, ЗВТ нагадує СОТ - спочатку будуть витрати, які потім окупляться. Та й зниження цін зможе викликати і зниження соціальної напруги в суспільстві. З іншого боку - Митний союз з Росією може бути причиною зниження ціни на газ. Тільки от поєднати членство в МС, СОТ і участь в ЗВТ неможливо. В результаті - українська влада постала перед вибором - вигоди тактичні (МС) або стратегічні (СОТ, ЗВТ). Що вважатиме за краще Янукович і команда може показати вже завтрашній візит до України Володимира Путіна...
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас