Експерти: Скасування свідоцтва про держреєстрацію не полегшить життя підприємцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Скасування свідоцтва про держреєстрацію не полегшить життя підприємцям

756
Значно спростити життя підприємцям дозволить не скасування одного з документів, зокрема свідоцтва про реєстрацію юрособи та фізособи-підприємця, а організація доступу в Єдиний держреєстр через інтернет, вважає адвокат адвокатського об'єднання "Волков і Партнери" Тарас Розпутенко.
"Сьогодні можна реалізувати доступ до інформаційної бази даних з будь-якого комп'ютера, підключеного до Мережі. Так, у Великобританії аналогічні документи, які знаходяться у Єдиному держреєстрі можна отримати через інтернет, прямо на сайті відповідного державного органу", - сказав Розпутенко, коментуючи прийнятий парламентом закон, що скасовує свідоцтво про державну реєстрацію.
На думку юриста, підприємців слід взагалі звільнити від необхідності отримати підтверджувальну реєстрацію виписку з Єдиного держрежстру і ввести її підтвердження винятково в електронному вигляді через інтернет.
"Логічно було б виключити підприємця з ланцюжка обміну даними між Єдиним держреєстром, підприємцем і будь-яким держорганом, якому потрібне підтвердження реєстрації такого підприємця, і покласти обов'язок отримання інформації з Єдиного держреєстру на держорган, якому потрібні вищевказані відомості", - відзначив Розпутенко.
У свою чергу, старший юрист Міжнародної юридичної групи Astapovlawyers Володимир Якубовський підкреслив, що зі скасуванням свідоцтва про держреєстрію та спрощенням дозвільної системи з отримання печаток підприємств, ключовим атрибутом компанії, який необхідно ретельно опікувати для контролю над підприємством, стає статут.
Як повідомлялося, відповідно прийнятому парламентом у четвер закону про скасування свідоцтва про реєстрацію суб'єкта господарювання, пропонується відмовитися від такого свідоцтва, а для підтвердження такої реєстрації використовувати безпосередньо відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, виписка з якого надається безкоштовно.
Якщо буде необхідно підтвердити статус особи документу, така особа може використовувати виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців або її копію. При цьому пропонується відмовитися від вимоги нотаріально засвідчувати копії документа, що підтверджує факт державної реєстрації, оскільки відповідальність за вірогідність представлених відомостей карним законодавством покладає на особу, яка їх подала.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас