Експерт: Центральний депозитарій на базі НДУ - чистої води лобізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Центральний депозитарій на базі НДУ - чистої води лобізм

Фондовий ринок
244
Голова правління групи компаній "ТЕКТ" Вадим Гриб не бачить логіки у створенні Центрального депозитарію на базі "Національного депозитарію України" (НДУ).
Таку точку зору експерт висловив УНІАН, коментуючи намір оргкомітету зі створення Центрального депозитарію сформувати дану структуру на базі НДУ.
Гриб відзначив, що плани робочої групи зі створення Центрального депозитарію саме на базі НДУ не відповідає ні сучасним міжнародним тенденціям, ні сформованій ринковій ситуації.
"У світі немає практики, яка змушувала б створювати депозитарії на основі саме державних компаній. Але тут треба апелювати не до практики, а до логіки. Якщо за "Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів" закріплено 86% ринку, ну навіщо, скажіть, створювати Центральний депозитарій на базі НДУ? Це, як мінімум, нелогічно", - вважає Гриб.
"Навіщо відбирати всі можливості у ринкового депозитарію, який за рахунок кращої роботи домігся своїх позицій, і штучно віддавати державному депозитарію? Хоча він не зовсім державний, в ньому є пакет, що належить приватним компаніям, що також викликає питання", - запитує експерт.
Крім цього, голова правління групи компаній "ТЕКТ" сказав, що за сценарієм створення Центрального депозитарію на базі "НДУ" проглядаються лобістські зусилля високопоставленого державного чиновника: "Логіки у створенні ЦД на базу НДУ немає. Це чистої води лобізм з боку Віктора Івченка" (заступника голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації, - ред).
Як повідомлялося, в рамках програми взаємодії України з МВФ 10 грудня 2010 року був підписаний договір, відповідно до якого Україна зобов'язалася в 2011 році створити єдиний Центральний депозитарій, який буде повністю відповідати міжнародним стандартам, управлятися прозоро, базуватися на принципах корпоративного управління, що забезпечують збалансоване представництво інтересів учасників ринку і держави, тобто на базі ВДЦП. Участь держави має полягати виключно у створенні ефективної законодавчо-нормативної бази. Фінансування Центрального депозитарію за рахунок державних коштів має бути зведено до мінімуму.
4 лютого 2011 року заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації В.Івченко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією створити Центральний депозитарій України на базі Національного депозитарію України.
28 лютого 2011 р. прем'єр затвердив склад оргкомітету та заходи щодо створення Центрального депозитарію на базі Національного депозитарію України. До цієї групи не увійшли представники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів, створеного операторами фондового ринку.
Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Тефт в листі до віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка відзначав, що створення Центрального депозитарію на базі ВАТ "Національний депозитарій України" суперечить домовленостям між урядом України і МВФ щодо створення Центрального депозитарію цінних паперів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас