В США назріває грошова революція: американці відмовляються від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США назріває грошова революція: американці відмовляються від долара

Валюта
12808
У США назріває грошова революція: близько півтора десятків американських штатів вимагають дозволити використання золота і срібла в ролі розрахункового інструмента, пише "Новий регіон".
Модернізувати світову валютно-фінансову систему шляхом удосконалення призабутих моделей запропонував президент Світового банку Роберт Зеллік. За його версією, новий порядок повинен бути заснований на домінуванні не однієї, а відразу декількох валют (долар США, євро, японська ієна, британський фунт і китайський юань), з можливим використанням золота як міжнародного базового орієнтира ринкових очікувань щодо інфляції, дефляції і майбутніх курсів валют. При цьому глава СБ нагадав, що цей дорогоцінний метал і зараз служить альтернативним засобом для вкладення грошей. По суті, мова йде про горезвісний "золотий стандарт", який завдяки кризі придбав нове зачарування в очах багатьох економістів.
Однак те, що діється на території світового фінансового гегемона, інакше як ударом у спину монетарній владі США не назвеш. Широкий резонанс отримала ініціатива парламентаріїв штату Юта, які прийняли закон про легальне використання золота і срібла в торговельних розрахунках. Документ передбачає відмову штату від податку на золото, яке до цього прирівнювалося до активів, а не до засобу оплати товарів і послуг. Для остаточного набрання законопроектом чинності не вистачає лише візи губернатора штату.
Раніше зі схожою ініціативою виступив сенатор від штату Південна Кароліна республіканець Лі Брайт. Він запропонував робити зі срібла і золота власну валюту, яка була б повноцінною альтернативою долару. За словами сенатора, сусідні штати Джорджія і Вірджинія також розглядають можливість введення "справжніх" грошей. Примітно, що з законодавчої точки зору у подібної ініціативи немає ніяких перешкод. Штати можуть використовувати будь-яку бажану валюту для виконання своїх суверенних державних функцій аж до прийняття золотих і срібних монет і відмови від валюти, не забезпеченої дорогоцінними металами і названої Конгресом легальним засобом платежу, відзначає видання.
Конгресмен Рон Пол вніс на розгляд колег законопроект, який має скасувати долар як єдиний платіжний засіб США і легалізувати приватні монетні двори.
Проект "вільний долар", запущений в 1998 році, проіснував більше десяти років. Золоті та срібні монети чеканилися в Індіані. На них була зображена голова Статуї Свободи і красувався напис "In God We Trust" - така ж, як на офіційних американських монетах. "З 1913 року долар втратив 96% своєї купівельної спроможності, - цитує Spiegel-Online слова автора ідеї Бернарда фон НотХауса, проголошені ще в 2007 році, коли ФРС почала пом'якшувати свою грошову політику. - У кожного громадянина є право на альтернативну валюту. Я хочу знати, що тут незаконного". Як відповідь федеральний суд Північної Кароліни визнав його фальшивомонетником. НотХаусу загрожує тюремний термін на пару десятків років, а ходіння "вільних доларів" заборонили.
Американці протестують проти улюбленої звички монетарної влади з кожного приводу включати друкарський верстат, послаблюючи національну валюту, що, у свою чергу, загрожує гіперінфляцією.
За даними Gallup, з 2003 по 2009 роки число жителів США, впевнених у тому, що ФРС "добре" або "прекрасно" справляється зі своїми обов'язками, скоротилася з 53% до 30%. А опитування, проведене торік агентством Bloomberg, показало, що 16% американців виступають за повне скасування відомства. Розширення числа офіційно визнаних платіжних засобів підштовхне американський уряд до повернення контролю над знеціненням долара, сподіваються автори "альтернативних" ідей.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас