Прет продажний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прет продажний

Енергетика
1417
Коли прем'єр-міністр Микола Азаров повідомляв, що уряд затвердив фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на 2011 р., він більше говорив про позитивну сторону цього документа. Але у фінансах найбільшої державної компанії є чимало недоречностей.
Два основні донори
"Цього року фінансовий план НАК "Нафтогаз України", який ми затвердили на засіданні уряду, складений з дефіцитом в 8,5 млрд грн. А наступного року дефіциту, безумовно, не буде", - заявив 12 березня Микола Азаров.
Документ, який є джерелом оптимізму для прем'єр-міністра, потрапив у розпорядження Бізнесу минулого тижня. Справді, в порівнянні з минулим роком, в якому витрати компанії на 15 млрд грн. перевищили доходи, у році нинішньому для неї запланували показники трохи кращі.
Згідно з пояснювальною запискою до фінансового плану компанії, зменшити "діру" цього року сподіваються за рахунок збільшення обсягів реалізації природного газу промисловим підприємствам. Адже якщо очікування Кабінету міністрів щодо зростання ВВП на 4,5% в 2011 р. виправдаються, то промисловості знадобиться більше газу для виробництва. Це позитивна сторона.
Разом з тим в НАК "Нафтогаз України" впевнені, що збільшаться не тільки фізичні обсяги реалізації газу, але й ціни на нього (їх встановлює Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ)).
У всякому разі, при складанні фінансового плану компанії виходили з того, що з 1 квітня ціна природного газу для промисловості буде щоквартально підвищуватися на 6%.
Крім промисловців, дорожче платити за газ доведеться і другій за значимістю категорії споживачів - населенню. Для домогосподарств цього року передбачено подорожчання в два заходи: з 1 квітня - на 20%, а потім з 1 липня - ще на 10%.
У зв'язку з цим варто нагадати, що в серпні 2010 р. ціна на природний газ для населення вже була підвищена на 50%. І збільшуватися для цієї категорії вона буде доти, доки не досягне рівня, який встановлений для промислових споживачів, - у всякому разі, саме така умова значиться в меморандумі про співпрацю між Україною і МВФ.
У результаті, за рахунок двох основних категорій споживачів, як зазначено у фінансовому плані НАК "Нафтогаз України", "чистий дохід від реалізації природного газу збільшиться на 18,7 млрд грн."
Але не факт, що компанії вдасться виконати план реалізації. Адже 23 березня стало відомо, що НКРЕ ухвалила рішення видати ЗАТ "УкрГаз-Енерго" ліцензію на поставку 4,8 млрд куб.м газу на рік за нерегульованим тарифом.
Нагадаємо: в 2006-2007 рр. "УкрГаз-Енерго" була єдиним постачальником газу для української промисловості. Відповідно, в цей період НАК "Нафтогаз України" залишалася без найприбутковішого сегмента ринку, що частково і пояснюється нинішнє її плачевне фінансове становище.
Нова ліцензія "УкрГаз-Енерго" може призвести до того, що НАК "Нафтогаз України" втратить 25% ринку, і пропорційно до цього скоротяться її доходи.
І це при тому, що в Україні (згідно з українсько-російськими домовленостями) працює компанія "Газпром Збут Україна", власником якої є "Газпром".
Минулого року цей газотрейдер поставив вітчизняним промисловим підприємствам 3,2 млрд куб.м газу і цього року не збирається погіршувати показники роботи. Якщо підсумувати, то двом газотрейдерам може відійти до 40% ринку промислових споживачів газу.
Крім запланованого зростання доходів від реалізації газу, в компанії сподіваються на 9,6 млрд грн. збільшити доходи від транзиту природного газу за кордон. У цій частині плану радує те, що платити буде поки що чужий "Газпром". Цікаво, що, за даними фінплану НАК, тільки за рахунок збільшення доходів від реалізації та транзиту газу можна вивести компанію в "плюс".
Проте дефіцит в НАК очікується, і чималий. Все-таки дефіцит в 8,5 млрд грн., про який заявив прем'єр, - це сума, яка порівнянна, скажімо, з річним бюджетом Міністерства аграрної політики і продовольства, Міністерства охорони здоров'я і в два рази перевищує річне фінансування видатків Міністерства соціальної політики.
РУЕціпієнт
Справа в тому, що державна компанія прощається з виручкою, ще не встигнувши її зібрати. Цього року НАК "Нафтогаз України" доведеться віддавати борг обсягом 12,1 мрд куб.м природного газу офшорній компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія, газовий трейдер Дмитра Фірташа та "Газпрому"). За словами голови правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна, RosUkrEnergo AG вже передані 7 млрд куб.м газу.
Цікаво, що у фінансовому плані компанії ніде не фігурує борг перед RosUkrEnergo AG в грошовому еквіваленті, хоча про необхідність повернення 12,1 млрд куб.м в документі згадується. Але борг НАК "Нафтогаз України" можна розрахувати виходячи з витрат за статтею "імпортний газ для реалізації іншим споживачам".
Виходить, що газовому трейдеру доведеться виплатити 27,5 млрд грн., що майже відповідає приросту доходів компанії від таких статей, як реалізація газу і транзит.
Чимала стаття витрат (дорівнює запланованому дефіциту) - обслуговування залучених раніше позик. Цього року компанія здійснить відсоткові виплати за своїми зобов'язаннями на 5,3 млрд грн. і ще 3,3 млрд грн. будуть направлені на погашення кредитів.
Спробувати поторгуватися
Насилу розплачуючись за боргами, НАК "Нафтогаз України" збирається зайнятися новим і дорогим видом діяльності - торгівлею нафтопродуктами. Планується, що компанія створить резервний фонд, для наповнення якого закупить на НПЗ бензин і нафтопродукти, які буде продавати в періоди, коли ціни на ринку почнуть різко підвищуватися.
На входження в "бензиновий" бізнес НАК "Нафтогаз України" має намір витратити 14,5 млрд грн. Є сумніви, що таку суму вона зможе вишукати за рахунок власних резервів, - адже їх у неї немає, зате є борги.
Тому велика ймовірність того, що експерименти компанії будуть фінансуватися з державного бюджету, тобто за рахунок платників податків.
Швидше за все, інформаційна війна, що розгорнулася між Міністерством енергетики та вугільної промисловості та торговцями нафтопродуктів і тривала майже два місяці, саме і пов'язана з планами компанії з виходу на новий ринок.
Нагадаємо, що в січні Міненергоугля ініціювало введення мит на імпортний бензин і дизельне паливо (що влаштовувало вітчизняні НПЗ), але зіткнулося з активним опором з боку компаній-імпортерів. У результаті "перемогли" імпортери: 14 березня глава Міненерговугілля Юрій Бойко заявив, що обмеження імпорту нафтопродуктів "неактуальне".
Показово, що після програної інформаційної війни 17 березня був знятий з посади начальника департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерговугілля Костянтин Бородін. Звільнене крісло обійняв колишній заступник міністра Ігор Кирюшин.
Оскільки Міненерговугілля не змогло відстояти свої позиції щодо імпортних мит, під загрозою опинилися заплановані НАК "Нафтогаз України" доходи від продажу нафтопродуктів розміром 16,2 млрд грн. Адже на ринку залишилися сильні конкуренти - постачальники імпортного палива.
До того ж Микола Азаров схиляється до адміністративних способів регулювання цін. 23 березня він заявив, що буде "жорстко" добиватися зниження цін на АЗС, для чого буде розроблений якийсь "механізм реагування".
Не виключено, що компанії доведеться відмовитися від задуму поторгувати нафтопродуктами. У цьому випадку дефіцит її бюджету збільшиться. Адже, згідно з фінпланом, операції з нафтопродуктами повинні принести НАК прибуток у розмірі 1,7 млрд грн.
Єгипетська операція
Втім, навіть якщо не вдасться реалізувати "бензинову" схему, відповідальні працівники НАК "Нафтогаз України" сумувати не будуть. У фінансовому плані компанії є стаття витрат "Капітальні інвестиції", на фінансування якої передбачено 4,5 млрд грн.
З цієї суми 1,2 млрд грн. направлять на будівництво газопроводів. Їх протягнуть на морському дні для доставки на сушу газу, видобуток якого повинен наростити на шельфі ГК "Чорноморнафтогаз", що підкоряється НАК "Нафтогаз України".
У два рази більше коштів - 2,5 млрд грн. - в компанії збираються витратити на газифікацію населених пунктів. Як правило, це віддалені села, платоспроможність жителів яких викликає сумніви, та й обсяги споживання там будуть невеликі.
Крім того, в НАК "Нафтогаз України" скаржаться на те, що продають газ населенню собі в збиток. Мабуть, можливість "освоїти" 2,5 млрд грн. змусила відкинути раціональні доводи.
Завершує інвестиційну феєрію компанії цього року намір витратити 0,8 млрд грн. на освоєння вуглеводнів в Єгипті. Відзначимо, що тут вона витрачає гроші на розвідку вже протягом чотирьох років. Витрати за цей час склали $100 млн.
"Розвиток проекту в Єгипті є перспективним і економічно вигідним напрямком діяльності компанії. Вже в 2011 р. планується отримання доходу від інвестицій в Єгипті", - зазначено в пояснювальній записці до фінплану.
Як повідомили в прес-службі НАК "Нафтогаз України", під "освоєнням вуглеводнів" мається на увазі видобуток нафти. Але чи розпочнуть видобуток цього року, і чи принесе він компанії дохід - невідомо. "Минулого року не повною мірою були профінансовані інвестиції в Єгипет", - відзначили в прес-службі НАК.
На іподром
Практично одночасно із затвердженням Кабміном фінансового плану НАК "Нафтогаз України" на цей рік стало відомо про намір компанії провести первинне публічне розміщення своїх акцій.
Минулого тижня Президент України Віктор Янукович оголосив про свою підтримку планів НАК "Нафтогаз України" щодо виходу на IPO: "Необхідно залучити кошти на зовнішніх і внутрішніх ринках для забезпечення фінансової стабілізації НАК "Нафтогаз України" і реалізації інвестиційних проектів компанії... Якщо для цього необхідно поступитися частиною компанії, продати на міжнародних біржах певну частку акцій - на це треба йти".
У зв'язку з цим Юрій Бойко заявив, що за рахунок виходу на IPO "планується залучити $5-6 млрд". При цьому міністр зазначив, що на підготовку компанії до IPO буде потрібно не менше півтора року.
Цікаво, що названа Юрієм Бойко сума збігається з тією, яку озвучував прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, коли говорив про намір надати Україні кредит для підтримки НАК "Нафтогаз України".
У зв'язку з цим Михайло Гончар, директор енергетичних програм центру "Номос", зазначив, що російський "Газпром" є єдиним інвестором, який не побоїться стати акціонером НАК "Нафтогаз України" навіть в її нинішньому "розібраному" стані.
Як би там не було, прагнення уряду продати хоча б частину цієї компанії говорить про те, що вона стала серйозним тягарем для держбюджету. А те, що Кабмін затвердив для неї фінплан, в якому чимало недоречностей, зайвий раз вказує на нездатність держави навести в компанії порядок.
Микола Азаров заявив, що нинішній фінплан НАК "Нафтогаз України" варто розглядати як початок її передпродажної підготовки. У такому разі заплатить за неї кожен українець, а дектрі - двічі. Заплатить власник будинку з газовим опаленням, якому збільшать тарифи за паливо майже на третину. Заплатить власник квартири, оскільки вартість опалення та гарячої води збільшать на 45%.
І двічі заплатять підприємці: коли для їхніх підприємств щокварталу на 6% почнуть підвищувати ціну на газ і коли за рахунок платників податків, тобто з держбюджету, покриють дефіцит НАК "Нафтогаз України". І не факт, що 8,5 млрд грн. буде достатньо.
Експерт - про каламутну схему
Володимир Омельченко, провідний експерт енергетичних програм Центру ім.О.Разумкова
- У країні немає законодавчої бази, яка регулювала б роботу резервного фонду нафтопродуктів.
Повинен бути закон, що пропонує, коли, скільки і за якою ціною закуповувати і продавати бензин і дизпаливо. В іншому випадку, фонд стане дорогою іграшкою в руках тих чиновників, які будуть ним керувати. Ще один аспект: незрозуміло, за які кошти компанія планує закуповувати нафтопродукти.
Власних вільних ресурсів у неї немає, тому гроші будуть витягатися з держбюджету. Промальовується непрозора схема, в якій маса корупційних лазівок. Закупівлі будуть здійснюватись без чітко прописаної процедури та за рахунок платників податків, у яких фактично немає можливості вплинути на процес.
Продавати нафтопродукти можна буде через "потрібні" компанії і за ціною, нижчу за ринкову, - адже офіційно для цього і створюють фонд. Прибуток осяде за межами НАК "Нафтогаз України". Кого це може влаштовувати? Тільки тих чиновників, які будуть керувати цією схемою.
Андрій Заїка
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас