ЄЦБ: Ризики для європейської економіки - в інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Ризики для європейської економіки - в інфляції

Казна та Політика
290
Інфляція загрожує європейській економіці більше, ніж техногенна катастрофа в Японії, ЄЦБ зберігає рішучість підвищити ставку, пише The New York Times.
У квітні відбудеться засідання ЄЦБ, на якому буде прийнято рішення про підвищення відсоткової ставки. На минулому засіданні 3 березня ЄЦБ залишив ставку на рекордно низькому рівні (1% з травня 2009 р.), голова Європейського центробанку Жан-Клод-Тріше відзначив, що вже в квітні ставка може бути піднята.
Аналітики чекають на низку поетапних підвищень відсоткової ставки: в квітні вона може бути збільшена на 0,25 в.п., а до 2011-2012 рр. досягти 2%. Цільовий рівень інфляції ЄЦБ визначає в 2%, в лютому її темп становив 2,4%. "Є ризик прискорення інфляції за рахунок зростання цін на сировинні товари і якоюсь мірою за рахунок збільшення непрямих податків", - сказав в інтерв'ю The Wall Street Journal голова ЦБ Фінляндії Ерккі Ліканен.
Підвищення ставки по-різному позначиться на країнах Єврозони, каже Юлія Цепляєва з BNP Paribas: Країни із сильною економікою, наприклад Німеччина, отримають певні вигоди від високої ставки - приплив капіталу і більш комфортний розвиток за рахунок збільшення інвестицій. Периферійні ж країни Європи, зокрема PIGS, можуть постраждати: великі заборгованості змушують рефінансувати борги за вищими ставками.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас