У Білорусії формується "сірий" курс нацвалюти, який сильно перевищує дозволений НББ показник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусії формується "сірий" курс нацвалюти, який сильно перевищує дозволений НББ показник

Казна та Політика
456
У Білорусії на тлі введених обмежень на валютному ринку формується "сірий" курс білоруського рубля, який в середньому на 17% вищий від банківського і становить 3600 білоруських рублів/$1.
Як повідомили представники декількох опитаних агентством "Інтерфакс-Захід" компаній-постачальників оргтехніки, саме такий курс зараз використовується більшістю учасників ринку для переоформлення документів на підвищення цін. При цьому низка компаній тимчасово припинили відпуск продукції за безготівковим розрахунком через час, необхідний на переоформлення накладних. Мова йде про комп'ютерну техніку, оргтехніку і побутову електроніку.
Окремі компанії, що займаються оптово-роздрібною торгівлею оргтехнікою, вже провели переоцінку, в результаті якої відпускна ціна підвищена на 15-20%.
За відомостями агентства, аналогічна ситуація складається і в інших сегментах споживчого ринку, де використовується значна частина імпорту, зокрема, на ринку будматеріалів та оздоблювальних робіт.
Представники ринку також повідомили, що після проведеної переоцінки оптові ціни на IT-товари (монітори, ноутбуки, принтери) зросли на 15-17%, телекомунікаційні товари (зокрема мобільні телефони) - на 25-30%. При цьому постачання проводяться тільки за 100%-ю передоплатою.
"Дане підвищення цін являє собою рішення, яке представники ринку прийняли, порадившись між собою і з банками. Це ціна ризику у зв'язку з відсутністю інформації про те, коли, почому і на яких умовах імпортери можуть купити валюту для розрахунків зі своїми постачальниками", - сказав представник великої компанії, що спеціалізується на оптовій торгівлі IT-товарами.
За його словами, "банки також не мають відповідної інформації, відмовляються продавати валюту і, як мінімум, до понеділка взяли тайм-аут".
Фактична поява в Білорусії альтернативного обмінного курсу білоруського рубля викликана введеними обмеженнями на придбання інвалюти для купівлі товарів інвестиційного спрямування і значними термінами резервування коштів (30 днів) для її купівлі на валютно-фондовій біржі.
До переліку товарів, на які поширюються обмеження з купівлі інвалюти, зокрема, включена оргтехніка та побутова електротехніка (холодильники, пральні машини, пилососи, телевізори, монітори, тюнери, апаратура для радіотелефонного і телевізійного зв'язку).
Курс продажу долара США в комерційних банках на 17 березня становить 3080 біл.руб./$1, курс Нацбанку (НББ) - 3020 біл.руб./$1.
Тим часом моніторинг торговельних ринків свідчить, що при готівковому розрахунку продавці імпортних товарів використовують курс, який незначно відрізняється від банківського - 3100 біл.руб./$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас