НБУ: Інфляція в лютому продовжила зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Інфляція в лютому продовжила зниження

Казна та Політика
395
Споживча інфляція в лютому знизилася як у місячному, так і в річному вимірах (до 0.9% і 7.2% відповідно). Про це йдеться в повідомленні НБУ.
"Показник лютневої інфляції виявився нижчим за очікування ринку через нехарактерно низьке для даного періоду зростання цін на продукти харчування в Україні (0,3%), у той час як у світі темпи зростання продовольчих цін значно вищі", - відзначили в Нацбанку.
За винятком сезонного чинника, основні продукти харчування, що входять до споживчого кошика (53.5%), подешевшали на 0,5%.
За даними Нацбанку, основну роль у зростанні споживчих цін продовжують відігравати компоненти небазової ІСЦ (приріст за місяць - на 1,1%, внесок в ІСЦ – 0,6 в.п.), а саме підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги (на 4,6%, внесок в ІСЦ - 0,5 в.п.), насамперед у м. Києві (на 23,3%).
Стрімке зростання цін на пальне (на 4,3% за місяць) відображає висхідну динаміку цін на нафту на світових ринках і ефект підвищення ставок акцизного збору в січні 2011 року і є потенційним чинником прискорення інфляції в короткостроковому періоді.
"Інфляція попиту, яка характеризує вплив макроекономічної політики, не мала вирішального впливу на перебіг інфляційних процесів. Так, прискорення зростання базового ІСЦ у лютому до 0,6% з 0,3% у січні відповідало нашим очікуванням і в основному зумовлено динамікою цін на продовольчі й підакцизні товари, внесок яких склав відповідно 0,4 в.п. і 0,1 в.п.", - йдеться в повідомленні НБУ.
При цьому, як відзначили в НБУ, ціни на непродовольчі товари (за винятком пального) другий місяць поспіль зростають лише на 0,1%. У річному вимірі базова інфляція сповільнилася до 7,1% (у січні - 7,3%, в лютому 2010 року - 10,5%). Індекс цін виробників у лютому різко зріс (на 4,8%, в січні - на 1,9%, у річному вимірі - до 21,4% з 18,0% у січні) під впливом сприятливої зовнішньої кон'юнктури та активізації інвестиційної активності підприємств.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас