Експансія банків з іноземним капіталом пішла на спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експансія банків з іноземним капіталом пішла на спад

Казна та Політика
1147
За прогнозами експертів, цього року Укрсоцбанк може змінити господарів. За останні три місяці банківський ринок України покинули чотири іноземні фінансові групи. У грудні 2010 р. пішла Home Credit Group, яка володіла "Хоум Кредит Банком". За нею послідувала російська "Ренесанс Груп", яка продала банк "Ренесанс Капітал". Потім інвестиційна група Kardan NV оголосила про продаж 84% акцій "ВіЕйБі Банку". Четвертою фінансовою групою, яка залишила український ринок, став Bank of Georgia, який залишив за собою лише 19,4% акцій "БГ Банку".
Цього тижня кіпрський офшор "Калума Холдінгз Лімітед" оголосив про наміри купити 46,85% акцій Кредитпромбанку. Перелік співвласників банку повинен поповнити ЄБРР і ряд інших іноземців.
Варто припустити, що в кризу відбулося щось, що відкрило іноземним фінансистам очі на український ринок. Адже ні збитки і списані інвестиції, ні втрата віри в світле майбутнє банківського сектору України, ні навіть політичні ризики, по суті, не є достатньою підставою, спостережуваного нині згортання бізнесів. Злякати іноземців повинне було щось більш вагоме.
Швидше за все, вирішальним фактором стала відсутність чітких перспектив подальшої експансії. "Наслідки пережитої кризи, збільшення мінімального капіталу для банків можуть і далі стимулювати низку змін власників, злиття і поглинань в банківському секторі, що вже видно по операціях останнього часу", - заявив "і" старший аналітик Concorde Capital Микита Михайличенко.
Так, опитані "і" учасники фінансового ринку прогнозують, що в 2011 р. український ринок можуть залишити ще три західні групи, керівники "Райффайзен Банком Аваль", Укрсоцбанку і банку "Форум". "Будуть продавати, оскільки деякі недостатньо прибуткові або взагалі збиткові", - заявили кілька співрозмовників "і".
І хоча керівництво всіх трьох банків поки дружно відхрещується від можливих продажів фінустанов, експерти впевнені, що ринкові передумови вже склалися. Особливо для покупки середніх і дрібних банків. Покупцями можуть виступити приватні інвестори, які мають якісь інтереси своїх бізнесів в Україні та розглядають можливість покупки банків для їх обслуговування. "Ця зацікавленість дійсно відчувається на ринку, особливо з боку Росії", - коментує голова наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат. Не виключає він і продажі цього року навіть великих фінустанов. "З огляду на величину можливої операції, потенційними покупцями можуть бути лише найбільші російські банки, які ведуть зараз дуже жорстку політику", - уточнює він. За його словами, продаватися банки будуть в межах тих сум, які були витрачені іноземними групами при вході на український ринок або з деяким дисконтом за збитками.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк (Україна)" Олександр Печерицин запевняє, що іноземні інвестори не з СНД поки утримаються від покупки українських банків. "Власники великих українських банків будуть купувати дрібні для укрупнення свого бізнесу і створення більш розгалуженої мережі, а іноземні, в основному російські, - з метою виходу на наш ринок", - говорить Олександр Печерицин.
Втім, топ-20 українських банків якщо і зміниться, то не сильно. "Великі гравці навряд чи захочуть вийти з бізнесу, зафіксувавши значні збитки. Після кризи жоден великий іноземний банк не заявляв про своє бажання вийти на український ринок", - міркує аналітик "БГ Капітал" Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас