Росія запевняє у своїй незамінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія запевняє у своїй незамінності

Енергетика
751
"Сподіватися на те, що сланцевий газ стане паличкою-рятівницею для звільнення України від газової залежності від Росії, неможливо", - заявив начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв. Він нагадав, що озвучена оцінка запасів сланцевого газу в Україні в 2 трлн. куб. м - це технічно запаси, а не доведені. "Але на громадську думку це вже справило певну приголомшуючу дію", - сказав він.
Комлєв зазначив, що наразі собівартість сланцевого газу становить понад $200 за 1 тис. куб. м, або $6 за 1 млн. BTU (одиниця вимірювання енергії, яка використовується в США). Проте ціни на Henry Hub зараз становлять не більше $4 за 1 млн. BTU, або $160 за 1 тис. куб. м. На його думку, в цих умовах компанії з видобутку сланцевого газу виживають за рахунок хеджування - вони заздалегідь підстрахувалися від падіння ціни нижче $6-7 за 1 млн. BTU. "Однак аналіз звітності видобувних компаній, а також ситуації на форвардному ринку показує, що все менше компаній мають можливість користуватися цим інструментом", - резюмував представник "Газпрому".
До недавнього часу сланцевий газ не мав промислового значення через високу собівартість видобутку, проте зростання цін на природний газ і вдосконалення технологій видобутку стимулювали активність американських компаній на сланцевих родовищах. Саме сланцевий газ дозволив США в 2009 р. посунути Росію з "газового олімпу" і повернути світове лідерство з видобутку. Минулого тижня меморандум про співробітництво в галузі розвідки сланцевого газу уряд США підписав з Україною. Українська сторона має намір залучити Chevron Corporation, Exxon Mobil Corporation і Texaco Inc для розробки шельфу та видобутку сланцевого газу та вугільного метану в Україні. Серед інших компаній, які раніше висловлювали інтерес до українських родовищ, - нідерландська Shell, яка домовилася з урядом про видобуток на Юзівській площі в Донецькій і Харківській областях, а також російсько-британська ТНК-ВР.
За оцінками Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, запаси сланцевого газу в Україні становлять від 2 до 32 трлн. куб. м. За попередніми оцінками, метану на вугільних родовищах країни - близько 8 трлн. куб. м.
"Поки що немає чітких геологічних досліджень, які реальні запаси сланцевого газу і які з них можна перевести в доведені запаси, які рентабельно можна буде продавати. На це питання найближчим часом дадуть відповідь геологи США", - сказав незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. Повністю заперечувати можливості видобутку сланцевого газу в Україні "нерозумно і непрофесійно", вважає пан Саприкін. "Через три-чотири роки розпочнеться його дослідно-промисловий видобуток", - впевнений експерт.
Висока собівартість сланцевого газу не є перешкодою до його освоєння і видобутку, вважає президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. За його словами, собівартість сланцевого газу в США після відпрацювання технологій і початку широкомасштабної видобутку скоротилася з $230-250 за 1 тис. куб. м до $85-90 за 1 тис. куб. м. "Але для нас навіть $250 за 1 тис. куб. м, тобто та собівартість, з якою почали американці, є цікавою, тому що російський газ все одно коштує набагато дорожче", - сказав експерт.
"Зрозуміло, що росіяни не хотіли б, щоб у нас був свій сланцевий газ, тому що це зменшує можливості експорту їхнього газу. Подібні речі вони говорили і з Америкою півтора-два роки тому. Але США зробили ривок, і всі переконалися, що це дійсно реально", - сказав експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. Він підкреслив, що сланцевий газ в принципі не може бути дешевшим за газ традиційної видобутку. "Але коли йдеться про енергетичну незалежність, а де-факто і політичну, собівартість грає далеко не першу роль", - підкреслив експерт. "Говорити про те, що сланцевий газ є альтернативою російському трубопровідного газу - це безвідповідально.
Щоб знизити залежність від Росії, необхідно підвищувати енергоефективність економіки, а не сподіватися на те, що через 15-20 років вдасться добути скільки-то сланцевого газу", - сказав заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. За його словами, Україна може зменшити свою залежність від Росії, зменшуючи газоємність економіки, а також збільшуючи та розвиваючи власний видобуток природного газу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас