Всі в сад: чому заможні люди інвестують в агросектор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всі в сад: чому заможні люди інвестують в агросектор

Аграрний ринок
6377
Менш ніж за рік Ринату Ахметову вдалося стати одним з найбільших в Україні власників землі. У 2010-му бізнесмен, який купив Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, отримав підсобне агрогосподарство підприємства, а це понад 200 тис. га угідь.
У СКМ не будуть відмовлятися від сільськогосподарського бізнесу. Ринат Ахметов ще у 2009-му почав проявляти інтерес до вітчизняного сільського господарства. Тоді компанії, пов'язані з СКМ, придбали акції агрокомбінату "Слобожанський". Підприємство завжди було одним з найбільших свинарських господарств України, хоча в останні роки його заборгованість зростала, а доходи, навпаки, падали (у 2008-му вони скоротилися на 40% - до 50,6 млн грн, втім, нових власників це не злякало).
Бізнес на розведенні свиней дуже популярний серед найбагатших людей України. "З огляду на обсяги і структуру споживання м'яса в Україні, ринок курятини буде зростати помірно, а свинини і яловичини - випереджаючими темпами. Оскільки оборотність коштів у свинарстві вища, крім того, воно економічніше з точки зору використання комбікормів, то цей сегмент буде заповнюватися в першу чергу", - пояснює логіку бізнесменів аналітик BG Capital Дмитро Ушенко.
З чуток, Дмитро Фірташ інвестує в українські чорноземи. "Він хоче створити мегахолдинг на 300 тис. га, а потім продати його західним інвесторам", - розповідають на ринку. Однак, як запевняють експерти, реалізувати такий план навряд чи буде легко. "Зараз земельний банк сам по собі, як це було в 2007-2008 роках, іноземцям малоцікавий. Вони орієнтуються на працюючий бізнес і його здатність генерувати стабільний грошовий потік", - коментує Дмитро Ушенко. Але по-справжньому успішних агропроектів у бізнесменів-металургів дуже мало. Хоча багато з них стали власниками садів-городів на кілька тисяч гектарів багато років тому.
"У 2007 році про загрозу продовольчої кризи говорили так само часто, як і про хороші перспективи українських чорноземів", - розповідає Сергій Наливка, директор консалтингового агентства "ААА". Ці розмови завжди супроводжувалися сумною статистикою. За прогнозами Організації економічного співробітництва та розвитку, продукти харчування протягом десяти найближчих років подорожчають на 20-50%.
Апетити країн - імпортерів зерна: постійно нарощують закупівлі Китай та Індія. При цьому продуктивність аграрного сектору України, на думку фахівців, має колосальний потенціал. Звучить дуже переконливо і для місцевих бізнесменів, і для іноземних інвесторів, які навіть у кризу не шкодували грошей на українське сільське господарство. На ринок публічних розміщень зуміли вийти одразу кілька вітчизняних агрохолдингів. Саме на цій хвилі багато крупних бізнесменів-металургів зайнялися непрофільним для себе бізнесом з нуля і стали приділяти йому все більше уваги, структуруючи сільгоспактиви.
"На ринку багато ніш. Приміром, на півдні можна вирощувати томати, переробляти їх на томатну пасту для технічних потреб і експортувати в Європу, де ця продукція дуже затребувана. Але бізнесмени вважають за краще вкладати кошти в очевидні ніші, тому їхні проекти часто занадто кон'юнктурні. А це дуже небезпечний підхід - сьогодні ціни на товар зростають, а завтра падають", - пояснює Сергій Наливка.
Стандартний холдинг в агросекторі починається з консолідації землі, а далі - вихід на IPO. При цьому зазвичай компанії обмежуються роботою в B2B-секторі. Холдинги вирощують, наприклад, зерно, а потім чекають на покупців - транснаціональні компанії або переробників. А адже виключно сировинна модель агробізнесу вичерпує себе. В авангарді ті, хто займається експортом або переробкою на внутрішньому ринку. Але зі своїм брендом на полиці магазинів ризикнули вийти одиниці.
Ціна входу в переробку занадто висока, оскільки потрібно забезпечити велику продовольчу полицю і масштабне виробництво. Ставку на вертикально інтегрований бізнес, включаючи виробництво кінцевого продукту, зробили, приміром, Борис Колесников (компанія "АПК-Інвест") і Сергій Тарута (компанія "Бахмутський аграрний союз").
Та ж ситуація і з експортом. Гравці, як правило, навіть не намагаються самостійно продавати продукцію на зовнішніх ринках.
Можливо, еволюція агрохолдингів найзаможніших людей України - лише справа часу. Поки непрофільним бізнесменам-аграріям далеко до продовольчих мільярдерів кшталт Юрія Косюка і Андрія Веревського. Але в будь-якому випадку запасний аеродром у вигляді свинарської ферми не такий вже й поганий.
Ринат Ахметов
Основні активи: Метінвест, ДТЕК, ПУМБ, телекомунікаційна група Vega, роздрібна мережа "Брусниця", готелі "Донбас Палас", "Опера", видавничий холдинг "Сегодня Мультимедиа", ТРК "Україна" та ін. Сільськогосподарські активи: Ілліч-Агро, агрокомбінат "Слобожанщина". Земельний банк: 225 тис. га.
У 2010 році в багатопрофільну групу Рината Ахметова влився новий бізнес. Разом із ММК ім. Ілліча бізнесмену дісталися п'ять дочірніх підприємств меткомбінату, що спеціалізуються на випуску сільгосппродукції. Підсобне господарство меткомбінату істотно розрослося, але активи так і не були об'єднані під одним дахом і не отримували істотних інвестицій. У СКМ вирішили не позбуватися аграрних підприємств. Адже досвід управління в цьому бізнесі вже є - у 2009 році структури, пов'язані з СКМ, отримали контроль над свинарським агрокомбінатом "Слобожанщина".
Основні ресурси агрокомбінату "Ілліч-Агро" сконцентровані в Донецькій, Запорізькій та Черкаській областях. Підприємства займаються виробництвом молока, яєць, вовни, комбікормів, соняшникової олії, борошна, м'яких сирів, вирощують велику рогату худобу, свиней, овець, птахів, зернові культури. За деякими даними, в СКМ планують залишити тваринництво лише в рамках комбінату "Слобожанщина". При цьому 20% площ можуть засіяти соняшником. За прогнозами Володимира Бойка, який продовжує керувати ММК ім. Ілліча, вже в 2011-му протягом півроку буде створений агрохолдинг.
Ігор Коломойський
Основні активи: ПриватБанк, Укрнафта, Укртранснафта, Укртатнафта, Нікопольський завод феросплавів, декілька обленерго, АероСвіт, Дніпроавіа, Донбасаеро, телеканал «1+1» та ін Сільськогосподарські активи: Приват-Агрохолдинг. Земельний банк: 150 тис. га.
У 2008 році власники ПриватБанку почали реструктуризацію свого агробізнесу, створивши Приват-Агрохолдинг. Сільськогосподарські активи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов купили давно. У 2005-му вони володіли 15 сільськогосподарськими підприємствами, а через чотири роки - 24. Основні напрями, які розвиває Приват-агрохолдинг, пов'язані з тваринництвом (підприємство розводить свиней, овець, велику рогату худобу, виробляє молоко і яйця) і рослинництвом (вирощує пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, соняшник, сою та рапс).
Петро Порошенко
Основні активи: група компаній "Укрпромінвест", телевізійний канал "5 канал". Сільськогосподарські активи: Крохмалепродукти, Агропродінвест. Земельний банк: 83 тис. га.
Петро Порошенко не тільки один з провідних гравців внутрішнього кондитерського ринку, але й великий експортер продукції. У 2002 році корпорація Roshen, щоб обійти торговельні обмеження Росії, купила Липецьку кондитерську фабрику в РФ. У 2006-му її активи поповнилися кондитерською фабрикою в Клайпеді (Литва).
Компанія "Агропродінвест" курирує агропромислову діяльність концерну "Укрпромінвест", забезпечуючи потреби кондитерського напрямку в сировині. У складі холдингу два цукрові заводи - Погребищенський і Гайсинський. Основні земельні угіддя Агропродінвест знаходяться у Вінницькій і Полтавській областях. Крім потужностей в цукровій галузі, холдинг володіє найбільшими в Україні підприємствами, які займаються переробкою кукурудзи, у тому числі Дніпровським крохмале-патоковий комбінат, борошномельним підприємством. Крім того, в рамках аграрного напрямку компанія розвиває молочне скотарство.
Сергій Тігіпко
Основні активи: група "ТАС". Сільськогосподарські активи: РоАгро. Земельний банк: 13 тис. га.
РоАгро - аграрний напрямок інвестиційно-фінансової групи "ТАС", створеної нинішнім віце-прем'єр-міністром Сергієм Тігіпком. РоАгро належать права оренди на 17 тис. га угідь в Харківській, Черкаській, Миколаївській, Кіровоградській і Вінницькій областях. Ще кілька років тому Сергій Тігіпко ставив амбітні завдання перед компанією - збільшити земельний банк до 200 тис. га і придбати кілька птахофабрик. Але повернення в політику завадило реалізації планів. У 2009 році бізнесмен продав 30% аграрного бізнесу шведському інвестиційному фонду Kinnevik за $4 млн. Фонд також отримав опціон на збільшення своєї частки до 50%.
У 2010 році РоАгро продав Миронівському хлібопродукту два підприємства, які вирощують зернові в Черкаській області та контролюють 4,5 тис. га. У той же час компанія придбала 50% сільгосппідприємства "Яланецьке", розташованого у Вінницькій області. Його сфера діяльності - виробництво і реалізація продукції рослинництва та розвинутого тваринництва (виробництво молока і м'яса).
Борис Колесников
Основні активи: група "Конті". Сільськогосподарські активи: АПК-Інвест. Земельний банк: 10 тис. га.
Вертикально інтегрований бізнес із замкнутим циклом виробництва - від вирощування зернових і виготовлення комбікормів до виробництва та реалізації м'ясної продукції було відкрито Борисом Колесниковим у 2006 році. За чотири роки холдинг вийшов на перше місце серед п'ятнадцяти найбільших свинарських господарств в Україні. До кінця 2010-го на свинокомплексах АПК-Інвест утримувалося 100 тис. свиней.
Згідно зі стратегією компанії, до 2015 року підприємство об'єднає племінний репродуктор на 30 тис. свиноматок, комплекс з дорощування та відгодівлі свиней на 600 тис. голів на рік, комбікормовий завод продуктивністю 200 тис. т комбікормів і м'ясокомбінат на 52 тис. т м'ясопродуктів на рік (у 2008 році АПК-Інвест ввела в експлуатацію м'ясокомбінат потужністю 160 т продукції на добу). Крім того, компанія планує наростити посівні площі до 50 тис. га. У 2009 році холдинг запустив мережу власних фірмових магазинів "М'ясна весна". На початку минулого року АПК-Інвест уклала кредитний договір з Укрексімбанком на 700 млн грн.
Сергій Тарута
Основні активи: співвласник Індустріального союзу Донбасу. Сільськогосподарські активи: Бахмутський аграрний союз. Земельний банк: незначний.
Співвласники ІСД в останні роки активно розвивали аграрний бізнес на базі компанії "Бахмутський аграрний союз", створеної ще в 1997 році. Зараз це третє за величиною підприємство в Україні з виробництва свинини (за рік її виробляють на 30 млн грн). Компанія включає підприємство з виробництва комбікормів, племінний завод і промисловий комплекс з вирощування і відгодівлі свиней. Крім того, до складу Бахмутського аграрного союзу входить і Діановська птахофабрика.
На відміну від багатьох інших крупних бізнесменів, які зайнялися сільгоспвиробництвом, Сергій Тарута вибудував вертикально інтегрований бізнес. Приміром, компанія "Південь Агро", що випускає комбікорми, - перша ланка в замкнутому циклі, а Горлівський м'ясокомбінат, який виробляє продукцію для кінцевого споживача, - остання ланка. Торгова марка, що розвивається Сергієм Тарутою, - "Щирий кум".
Вадим Новинський
Основні активи: Смарт-холдинг, Балаклавське рудоуправління, Дніпропрес, Херсонський суднобудівний завод тощо. Сільськогосподарські активи: агрохолдинг "Сагро". Земельний банк: формується.
Смарт-холдинг більше п'яти років розвиває сільгоспактивів, але структурував бізнес зовсім недавно - в 2009 році, створивши холдинг "Сагро". Він об'єднав п'ять підприємств, включаючи основні - свинарську ферму "Калита Бекон" (виробляє свинину) і садівничу компанію "Весна" (вирощує яблука). Компанія "Сагро-Норд" обробляє 4 тис. га землі, на яких вирощує ячмінь, пшеницю та кукурудзу, повністю покриваючи потреби комбікормового заводу. У числі переробних підприємств Смарт-холдингу - компанія "Верес", один з найбільших виробників соусів в Україні. Кілька років тому в "Сагро" планували зайнятися зерновим бізнесом, побудувати елеватор потужністю близько 60 тис. т і портовий елеватор на 100 тис. т зерна.
До 2013 року земельний банк компанії міг би збільшитися до 200 тис. га. Але поки компанія відмовилася від цих планів. Два роки тому менеджмент Смарт-холдингу заявляв про можливість виведення свого аграрного дивізіону на IPO в 2010-2011 роках.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас