Ъ: Майстер спирту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Майстер спирту

794
Україна погодила спрощення торговельного режиму з країнами Митного союзу, домовившись про обнулення митних ставок на спирт. Казахстан також погодився обнулити ставки на тютюн, а з 2015 року - на горілку.
Досягнуті угоди вигідні в першу чергу спиртзаводам - за умови проведення модернізації їхня продукція може стати популярною на ринках Росії та Білорусії.
Україна попередньо домовилася з Росією, Білоруссю і Казахстаном про виключення спирту зі списку вилучень у режимі вільної торгівлі між країнами. Як розповів заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Мунтіян, ці угоди будуть включені в нову редакцію договору про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами СНД.
Остаточна редакція проекту буде представлена 15 квітня на засіданні економічної ради СНД.
Україна також досягла домовленостей про збереження безмитного ввезення горілки до Росії і Білорусії. За словами Мунтіяна, незважаючи на те, що нинішня редакція договору про ЗВТ передбачає нульові ставки імпорту української горілки в ці країни, при формуванні Митного союзу виникла колізія - такі ставки існують у Казахстані.
Проблему вдалося вирішити, погодивши з Казахстаном обнулення ставки для української горілки з початку 2015 року. "Ми з розумінням поставилися до їхніх потреб у перехідний період, проте домоглися, щоб обнулення сталося не з 2016 року, як пропонували вони, а на рік раніше", - уточнив Валерій Мунтіян.
У торгівлі з Казахстаном, відзначає він, Україна зуміла домогтися скасування практично всіх вилучень: "У списку вилучень залишається горілка, і лише до 2015 року, а головне - ми домоглися скасування вилучення тютюнових виробів".
Глава асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер нагадав, що, згідно з українським законодавством, для експорту та імпорту спирту необхідний спеціальний дозвіл уряду. "Але виробники горілки можуть почати імпортувати водно-спиртову суміш, що не вимагає отримання такого дозволу. Найбільш перспективне ввозити її з Росії і Білорусії", - уточнив він. Досі ввозити суміш було невигідно - через мито в розмірі 10% митної вартості та логістичні витрати вона коштувала б дорожче, ніж спирт "Укрспирту".
Проте зараз, після заяв держмонополіста про підвищення цін, деякі компанії опрацьовують питання ввезення суміші. "Укрспирт" має намір підвищити відпускні ціни на спирт класу люкс з нинішніх 115 до 120 грн/дал. Збереження нульових ставок експорту горілки в Росію і Білорусію (основні ринки її збуту) - "позитивний сигнал для української лікеро-горілчаної промисловості", додає Жолнер.
Ринки Росії, Білорусії і Казахстану привабливі для збуту українського спирту - в країнах споживається великий обсяг міцного алкоголю, говорить джерело в держслужбі "Укрспирт". Однак зараз український спирт в ці країни не поставляється через високу вартість. За словами джерела, в "Укрспирті" розраховують на зниження собівартості після проведення модернізації спиртозаводів за кошти, залучені від підвищення оптово-відпускних цін на внутрішньому ринку.
За даними Держмитниці, в 2010 році Україна експортувала в Росію спирт на суму 125,2 млн дол., у Казахстан - на 8,1 млн дол. (дані щодо Білорусії відсутні).
Проте російські експерти не очікують значного зростання обсягів поставок українського спирту. За словами директора російського дослідницького центру "Цифра" Вадима Дробиза, на відміну від України, в Росії спиртова галузь перебуває в приватних руках - це дозволило добитися значного зниження собівартості за рахунок модернізації підприємств. Крім того, велика частина ринку зайнята тіньовим, дешевим спиртом. "Російський ринок більш ніж насичений продукцією", - резюмує він.
Що стосується обнулення Казахстаном митних ставок для тютюнової продукції, то такий крок хоч і зрівняє на місцевому ринку українських і російських виробників, не призведе до значного зростання експорту. "Більшість міжнародних компаній, представлених в Україні, мають заводи і в Казахстані, а значить - не варто очікувати істотного зростання експорту через обнулення", - вважає президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак. "Нішеві марки вигідно виробляти на місцевих потужностях, а не імпортувати", - відзначив топ-менеджер однієї з тютюнових компаній.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас