В'єтнам провів різку девальвацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В'єтнам провів різку девальвацію

Валюта
1260
Центральний банк В'єтнаму різко девальвував національну валюту - донг. Це вже четверте зниження за останні 15 місяців, однак нинішнє знецінення донга було найбільш різким принаймні за останні 18 років.
Держбанк В'єтнаму зафіксував у п'ятницю довідковий курс в 20 тис. 693 донга за долар проти 18 тис. 932 донгів на четвер. Таким чином, в'єтнамська валюта девальвована на 8,5%, а з листопада 2009 року влада послабила донг на 13,6% відзначає The Wall Street Journal.
Центральний банк сказав, що вжиті заходи допоможуть "керувати обмінним курсом більш гнучко" і приборкати торговельний дефіцит. "Ми будемо коригувати офіційний курс більш гнучко, більш часто, в залежності від ринкового попиту, замість того, щоб залишати рівень незмінним протягом тривалого часу", - сказав заступник керівника ЦБ Нгуен Ван Бін.
Четверта за рахунком девальвація у В'єтнамі за останні п'ять кварталів ризикує розігнати інфляцію, яка і так вже має найшвидший темп майже за два роки, пише агентство Bloomberg.
Офіційний курс донга майже не змінювався з серпня 2010 року, коли була проведена остання девальвація, проте на чорному ринку котирування істотно знизилися з позначок в 19,5 тис. донгів за долар. "Ми платили 20,5 тис. (донгів) за долар у грудні і 20,8 тис. у січні", - сказав Алан Янг, головний операційний директор Vietnam Industrial Investments Ltd., яка управляє сталеплавильними заводами в північному портовому місті Хайфон. "Ви просто не можете купити долари за офіційним курсом", - сказав він.
В'єтнамська валюта, яка в четвер торгувалася на чорному ринку по 21 тис. донгів за долар, на 8,5% слабкіше офіційного рівня, сьогодні вранці впала до 21,4 тис. донгів за долар, згідно з телефонним інформаційним сервісом Vietnam Posts & Telecommunications.
"Це (рішення ЦП) - запізніла спроба одержати контроль над грошовим ринком", - сказав Кевін Сноубол, керівник PXP Vietnam Asset Management в Хошиміні. "Ви не можете просто залишити 10-відсотковий розрив між офіційним курсом і курсом чорного ринку, не руйнуючи довіри до валютного режиму", - зазначив він.
Девальвація повинна загальмувати зниження золотовалютних резервів країни і заспокоїти ринок, проте може призвести до підвищення інфляції через подорожчання імпортних товарів, пише глава економістів з Південно-Східної Азії Standard Chartered Plc. Таї Хуї. Він відзначає, що країні необхідні високі процентні ставки, щоб підтримати стабільність цін та запобігти подальшому розпродажу донга.
ЦБ В'єтнаму вже девальвував донг в листопаді 2009 року і лютому і серпні минулого року на тлі занепокоєння, що країна буде відчувати брак іноземної валюти, необхідної для фінансування торговельного дефіциту, який, за попередніми даними, в січні досяг $1 млрд.
Валютні резерви країни, згідно з даними Citigroup, імовірно, упали до $13,6 млрд в кінці минулого року в порівнянні з $14,1 млрд у вересні і $23,9 млрд в 2008 році.
Девальвація "дуже крута", сказав Даріуш Ковальчик, старший економіст Credit Agricole CIB в Гонконгу. "Здається, що влада намагається підтримати експорт і підтримати зростання, замість того, щоб боротися з інфляцією. Це дуже дивно, тому що інфляція у В'єтнамі - велика проблема", - підкреслює він. Інфляція в річному вирахуванні підвищилася до 12,17% у січні з 11,75% у грудні.
За словами економіста Barclays Пракріті Софата (Prakriti Sofat), були чутки, що В'єтнам може знецінити донг після Нового року за місячним календарем, "але величина руху виявилася більшою, ніж очікував ринок".
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас