Тігіпко: Держава повинна мати право викупу сільгоспземель за ціною продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Держава повинна мати право викупу сільгоспземель за ціною продажу

Аграрний ринок
1495
Держава повинна мати законодавчо закріплене право викупу сільськогосподарських земель за ціною продажу. Таку думку висловив віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, повідомили в прес-службі партії "Сильна Україна".
Коментуючи оголошений Президентом України Віктором Януковичем намір скасувати мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення і провести аграрну реформу, С.Тігіпко зазначив, що земельна реформа дозволить залучити мільярдні інвестиції в аграрний сектор країни.
На його думку, незважаючи на мораторій, який діє вже 10 років, українська орна земля фактично перебуває у ринковому обігу, тільки ринок цей - неповноцінний і криміналізований.
"Чим, як не продажем, можна вважати, наприклад, жорстко прописаний договір оренди на 30-49 років з виплатою орендної плати заздалегідь?" - зазначив віце-прем'єр-міністр.
При цьому земельна реформа та введення землі в ринковий обіг дозволять нинішнім власникам паїв отримувати ринкову орендну плату, а не залежати від волі орендарів, вважає Тігіпко.
"Реальні власники землі будуть дбати про розвиток агротехнологій, підвищення родючості ґрунтів. Зараз же орендарі, які розпоряджаються землею тимчасово, не дуже в цьому зацікавлені. Держава у свою чергу отримає зрозумілу і прозору базу оподаткування земельним податком", - підкреслив він.
Тігіпко нагадав, що для початку функціонування ринку необхідне прийняття законів "Про ринок земель в Україні", "Про державний земельний кадастр", створення державного земельного банку.
"Мораторій можна скасувати тільки після складання повного кадастру землі, створення прозорих механізмів її продажу і введення необхідних обмежень. Держава або місцева рада повинні мати законодавчо закріплене право викупу ділянки землі за ціною продажу", - упевнений Тігіпко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас