Скільки потрібно накопичити для авто в кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки потрібно накопичити для авто в кредит

Кредит&Депозит
7547
Кількість фінустанов, які готові давати позику для купівлі авто, росте як на дріжджах. Сьогодні послуги автокредитування пропонують більш ніж у чотирьох десятках банків.
Скільки коштує автомобіль у кредит
Ця зима стала зовсім нетиповою для тих українців, які вирішили придбати автомобіль минулого року випуску, скориставшись новорічними знижками. Українські автосалони дуже неохоче знижують ціни. Зменшення вартості на 5-10 тисяч гривень на машини вартістю 250-300 тисяч гривень виглядає смішним, особливо якщо врахувати, що на вторинному ринку ціна машин з кожним роком падає в середньому на 10%.
Зате трохи чи не в кожному салоні величезними літерами красується рекламний напис, що пропонує придбати автомобіль у кредит. Багато дилерів спільно з банками розробляють акції, згідно з якими з'являються навіть пропозиції з нібито 0% кредитом. Насправді вони виявляються ніби і вигідною пропозицією, але переплата за таким кредитом все одно існує.
Особливості нульової ставки
Заходимо в перший-ліпший салон, робимо вигляд, що збираємося купити машину С класу вартістю 166 тисяч гривень, і просимо розповісти, за яких умов ми можемо розраховувати на безвідсотковий кредит.
- Кредит під 0% річних вам видадуть, лише якщо ви заплатите мінімум 30% першого внеску, - каже менеджер салону. - При цьому частину кредиту потрібно буде виплатити за 12 місяців. Якщо ви захочете розтягнути виплати на більший час, вам доведеться скористатися іншою кредитною програмою, де ставка вже буде не нульовою.
Крім того, менеджер зізнався, що за видачу кредиту потрібно заплатити одноразову комісію в розмірі 2,5% від суми позики. Але й це не все. Страхувати доведеться не тільки автомобіль, але і своє життя. А якщо у вас буде поручитель, то і його життя теж. А це 3% на рік від загальної суми кредиту. Цікаво, що якщо з вами щось трапиться, наприклад ви зламаєте ногу або не дай бог найстрашніше, то виплати від страхування отримаєте не ви, а ваш банк.
Що стосується розмірів виплат за самим кредитом, то за первинного внеску 30% (близько 50 тисяч гривень) щомісячний платіж складе 9667 гривень. Виходить, що нульові кредити - це доля аж ніяк не бідних людей.
Йдемо в банк
Якщо на вподобану модель акційна пропозиція не діє, то вам пряма дорога в банк. Сьогодні багато фінустанов уже почали видавати автокредити, але позичальника перевіряють, як у радянські часи перед виїздом за кордон. Банк вимагає показати йому офіційну зарплату, яка повинна як мінімум вдвічі перевищувати максимальні щомісячні виплати, та ще й ваш стаж на нинішньому місці роботи повинен бути хоча б один рік.
З іншого боку, потихеньку зменшується розмір першого внеску, який потрібно внести для покупки машини. Ще півроку тому більшість фінустанов вимагало від позичальників вносити 40-50% від вартості авто. Зараз нам вдалося знайти один банк з 10-відсотковим першим внеском - це вже майже як у докризові часи, і майже десяток банків, готових надавати кредити з першим внеском в 20-30%.
Ставки теж повільно, але впевнено знижуються, хоча до докризових їм ще далеко. Правда, тоді більшість кредитів видавалися у валюті, ставки за ними становили 13-15% річних. Гривневі ж позики пропонувалися за 17-19% річних і були менш популярні. Зараз же валютних кредитів немає, а гривневі пропонують під 15-20%. Цікаво, що багато фін-установ роблять диференціацію позичальника за ступенем власного ризику. Чим ви більш надійні, тим нижча відсоткова ставка, яку доведеться платити.
Деякі банки намагаються пропонувати клієнтам виплати за ануїтетною схемою, коли щомісячна сума виплат залишається постійною весь термін дії договору. Але в цьому випадку переплата як мінімум на третину більша, ніж за стандартної схеми.
Що стосується прогнозів, то до кінця року відсоткові ставки можуть знизитися ще на 2%. Таку думку висловлює більшість опитаних нами банкірів. Тобто кредитування стає все більш доступним. Однак на стрибкоподібний обвал ставок чекати не варто - вони будуть плавно знижуватися до кінця року.
Скільки потрібно накопичити
Головною умовою банку для видачі вам кредиту є офіційна зарплата, яка складе не менше половини щомісячного платежу. Давайте підрахуємо, скільки ви повинні отримувати офіційно, щоб взяти нульовий кредит. Отже, припустимо, автомобіль вашої мрії коштує 160 тисяч гривень (саме від цієї суми зараз стартують ціни в найпопулярнішому З класі). Давайте прикинемо скільки знадобиться мати при собі:
- перший внесок (30%) - 48 тис. грн;
- комісія за видачу - 2, 8 тис. грн;
- оформлення в ДАІ - 5,5 тис. грн;
- оформлення у нотаріуса - 3 тис. грн;
- поліс КАСКО - 12,6 тис. грн;
- поліс страхування життя - 3,2 тис. грн;
- поліс ОСАЦВ - 700 грн. Разом - 75 800
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас