НБУ: Передумови для випуску банкнот номіналом 1 тис. грн відсутні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Передумови для випуску банкнот номіналом 1 тис. грн відсутні

Валюта
719
Належні передумови для розширення банкнотного ряду за рахунок випуску банкнот номіналом 1 тис. грн поки відсутні, заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Національного банку України (НБУ) Сергій Круглик.
"На сьогодні передумов для введення банкнот нових номіналів в Україні немає... На сьогодні плани запровадження та розробки нової банкноти в 1 тис. грн не розглядаються", - сказав він журналістам у п'ятницю.
За його словами, правління НБУ розглядало технологічні аспекти випуску грошей, в першу чергу, з точки зору використання захисних елементів на гривневих банкнотах, що вже перебувають в обігу і які можуть бути введені в обіг.
"Існуючі номінали (гривневих банкнот, - ред.) повністю забезпечують потреби економіки і суб'єктів господарювання в готівці. Попит на великі номінали економіка має тоді, коли є високий рівень доходів населення", - підкреслив Круглик.
Як повідомлялося, за даними Державної служби статистики в 2010 році середньомісячна зарплата штатних працівників в Україні зросла на 20% в порівнянні з 2009 роком і склала 2239 грн (у грудні-2010 - 2629 грн). За даними Пенсійного фонду, на 1 січня 2011 року середній розмір пенсійної виплати становив 1151,93 грн.
Щодо знімків нібито ймовірного дизайну банкноти номіналом 1 тис. грн., що з'явилися в мережі інтернет, Круглик повідомив, що ця презентаційна форма була підготовлена у 2008 році для участі Нацбанку в спеціалізованій виставці нових технологій у сфері банкнотної справи.
Директор департаменту пояснив, що в світі понад 250 країн мають свою національну валюту, але діє лише близько 65 банкнотних фабрик: ці підприємства активно конкурують між собою на міжнародному ринку. При цьому він зазначив, що Україна має сучасні технології для випуску грошей з високим рівнем захисту.
"Така спеціальна презентаційна банкнота була зроблена (для виставки - ред.), щоб показати, які є можливості у банкнотно-монетного двору України", - сказав Круглик.
Коментуючи чутки про вилучення з обігу монет номіналом 1 і 2 коп., чиновник нагадав, що НБУ вже давно пропонував уряду відмовитися від випуску таких монет, але для прийняття остаточного рішення з цього питання необхідно провести дослідження впливу такого кроку, серед іншого, на податкову сферу. Крім того, зміна монетного ряду вимагає внесення поправок до нормативної бази.
"НБУ не вилучає з монетного ряду 1 і 2 копійки", - підкреслив директор департаменту. Разом з тим, за його словами, дослідження громадської думки, проведені НБУ в 2009 році, виявили, що відмова від випуску монет номіналом 1 і 2 коп. підтримує 93% респондентів: за їхньою оцінкою, ці монети вже не виконують належним чином платіжної функції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас