Українці вирішують екологічну проблему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці вирішують екологічну проблему

Аграрний ринок
495
Українські виробники пива і соків звернулися до Мінекономрозвитку з проханням розпочати переговори з Молдовою щодо порушення нею норм СОТ. Суть порушення полягає у стягненні з імпортерів екологічного збору за утилізацію пластикових пляшок і упаковок tetra pack, який не сплачують місцеві виробники. Звернення України змусить Молдову зрівняти виробників в правах, впевнені експерти.
Як стало відомо Комерсант-Україна, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) має намір почати переговори з Молдавією про порушення прав українських експортерів. Суть дискримінації полягає у стягненні з них збору за забруднення навколишнього середовища в розмірі 0,8-3 лея (0,52-1,95 грн) за упаковку товару, що містить пластиковий матеріал, або упаковку tetra pack (за винятком молочної продукції).
Від справляння Молдавією екологічного збору в основному страждають українські виробники пива та соків. "Збір діє з 2008 року, але ми самі вступили до СОТ лише у 2008 році, а тому не були наполегливі у своїх вимогах, - пояснила генеральний директор асоціації "Укрпиво" Галина Коренькова.- Ми не проти самого збору - він йде на правильні цілі, але наполягаємо, що його повинні платити як іноземні, так і місцеві виробники". Сплата екологічного збору призвела до зниження обсягів продажів українських продуктів. За даними Держстату, в січні-листопаді 2010 року експорт українського пива в Молдавію скоротився з 25,6 млн л до 16 млн л (у грошовому вираженні на 32,6%, з $9,2 млн до $6,2 млн), а соків - з 3,8 млн л до 2,5 млн л (на 34,8%, з $2,3 млн до $1,5 млн). "У Молдові споживачі більше уваги звертають на ціну, ніж на якість, оскільки середній рівень доходів населення нижчий, ніж в Україні.
Скасування екологічного збору дозволить нам підвищити рівень продажів, бо за ціною наша продукція зрівняється з місцевою, перевершуючи її за якістю", - заявив начальник експортного відділу "Вітмарк-Україна" Володимир Гарнагін. "Введення збору призвело до зростання роздрібних цін на імпортне пиво до 10%. Споживачі моментально відреагували - обсяги нашого продажу в Молдавії знизилися на 31%. В цілому продажі українського пива в цій країні впали на 37% в 2009 році і на 45% - у 2010 році", - повідомили в прес-службі компанії "Славутич, Carlsberg Group".
У Мінекономрозвитку відзначили, що вивчають можливість звернення до органу з вирішення суперечок СОТ. "Заяву ми отримали і тепер вирішуємо, в якому форматі вести переговори", - розповів керівник відділу моніторингу виконання умов СОТ міністерства Роман Бугу. За його словами, питання може прояснитися після візиту до Києва офіційної делегації мінекономіки Молдови, запланованого на 28 січня. Як випливає з листа МЕРТ асоціації "Укрпиво", в міністерстві згодні з тим, що Молдова порушує принципи СОТ.
На думку старшого юриста юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Наталії Микольської, такі дії Молдавії можна розглядати як такі що суперечать зобов'язанням держави перед СОТ і порушують Генеральну угоду про тарифи і торгівлю СОТ. "Шанси на прийняття позитивного для України рішення дуже великі, тому, ймовірно, це питання вдасться вирішити ще на стадії неофіційних переговорів", - зазначає пані Микольська. Це розуміє і молдавська влада, яка раніше вже просила парламент змінити законодавство. "Однак наразі справа не зрушила з мертвої точки, і таким чином ми сподіваємося її прискорити", - заявила Галина Коренькова. Як повідомили в МЕРТ, законопроект, що передбачає сплату екологічного збору місцевими виробниками, був відкликаний з парламенту Молдавії для доопрацювання. "Питання внесення змін до закону про екологічний збір перебуває на розгляді уряду", - сказала радник з економічних питань посольства Молдови в Україні Дарина Занога.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас