Прогнози змагаються в оптимізмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогнози змагаються в оптимізмі

Казна та Політика
382
Кабмін зафіксував зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) минулого року на рівні 4,1%. Це менше, ніж результати, озвучені Світовим банком і Національним банком України. Так, експерти Світового банку (СБ) зафіксували зростання обсягу валового національного продукту в 2010 р. на рівні 4,3%. Зростанню обсягів вітчизняного виробництва в 2010 р., як вважають фінансисти, сприяло значне підвищення цін на сталь і відновлення обсягу експорту за рахунок збільшення зовнішнього попиту. Відновлення угоди з Міжнародним валютним фондом (МВФ), відзначають експерти СБ, допомогло відновити доступ до ринків іноземного капіталу.
НБУ представив найбільш оптимістичні показники розвитку вітчизняної економіки минулого року. Згідно з даними центробанку, у січні-грудні 2010 р. обсяги українського виробництва збільшилися на 4,5%. Зростання ВВП в четвертому кварталі в порівнянні з третім кварталом минулого року, як зазначається в повідомленні НБУ, склав 2%.
У прогнозах щодо зростання обсягів виробництва цього року держструктури і міжнародні експерти також розійшлися. На цей раз найбільш оптимістичні плани розвитку української економіки на рівні 4,5% представив Кабмін. Згідно з прогнозами експертів СБ, цього року зростання ВВП України не перевищить 4%. Основна причина - скорочення українського експорту на ключових зовнішніх ринках: Росії і країн Євросоюзу. За офіційними розрахунками центробанку, зростання ВВП цього року складе 3,7-4%.
У Кабміні стверджують, що незбалансована структура ВВП не дозволяє уряду забезпечити українцям більш високий рівень соцстандартів. "Цілком очевидно, що треба змінювати структуру вітчизняного валового продукту, підвищувати в його структурі частку наукомістких технологій *, які дають більш високу додану вартість, що, відповідно, дозволяє платити більш високу заробітну плату", - заявив прем'єр Микола Азаров. Судячи з усього, чекати на високі зарплати українцям доведеться довго, оскільки, за словами глави уряду, "це (зміна структури ВВП) - процес не одного року", і він "потребуватиме десятиліть".
Опитані економісти в своїх прогнозах солідарні з урядом. При цьому аналітики стверджують, що цього року можливе уповільнення темпів зростання виробництва в дуяких галузях. "Якщо говорити про структурні складові, то динаміка промисловості та торгівлі дещо сповільниться в порівнянні з 2010 р. (ці частини економіки перебували в авангарді виходу з кризи)", - сказав у коментарі директор департаменту аналітики Astrum Investment Management Олексій Блінов. Він вважає, що в 2011 р. зростання реального ВВП України може скласти 4,3%.
Цього року, сказав аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Салівон, очікується збереження або навіть прискорення темпів зростання ВВП завдяки впевненому відновленню промисловості. "Зростання ВВП за підсумками року складе близько 5%", - вважає експерт. Одним з лідерів в 2011 р. стане машинобудування, відзначив Салівон.
В цілому, за прогнозами Блінова, цього року очікується зростання промислового виробництва на 8%. Зазначимо, згідно з офіційною статистикою, в 2010 р. зростання вітчизняного промвиробництва зафіксовано на рівні 11%. Крім того, за словами аналітика, цього року завдяки більшому у порівнянні з попереднім роком врожаю буде рости аграрний сектор, а в будівництві буде спостерігатися суттєве прискорення на тлі зростання інвестицій у країні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас