Банкіри знову активно освоюють регіони - хто в лідерах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри знову активно освоюють регіони - хто в лідерах?

Фінтех і Картки
3553
Вперше після кризи банки знову в числі активних орендарів і покупців торговельних площ у столиці. Низка великих мережевих агентств нерухомості в даний час підшукують приміщення для стріт-рітейлу відразу для декількох банківських установ. За словами ріелторів, активність властива, перш за все, невеликим українським банкам (переважно з третьої і четвертої групи фінустанов за класифікацією Національного банку України), які до кризи чи то не встигли наростити мережу, чи то відмовилися це зробити через необґрунтовано високі ціни на нерухомість.
Серед великих замовників ріелтори найчастіше називають Платинум Банк і Банк Кіпру. З одиничними замовленнями на пошук приміщень до них звернулися ще 10 банків. Банкіри не приховують, що нинішня ситуація дозволяє їм більш обдумано підходити до підбору приміщень та місць розташування. "Справді, під час кризи утворилася певна вільна ніша на ринку комерційної нерухомості, а пропозицій щодо купівлі та оренди приміщень стало більше.
Це дозволило нам виважено підходити не тільки до локації відділень, але і пред'являти підвищені вимоги до самого їх формату", - говорить член правління і директор з продажів Платинум Банку Олена Франківська. Втім, фактор ціни не всі банкіри називають як визначальний. "Криза призвела до збільшення кількості вільних приміщень: багато орендарів не змогли платити високу орендну плату під час економічного спаду і розірвали договори зі своїми орендодавцями. А значить, з'явився вибір. Тому я б сказав, що нарощувати мережі банкам дозволяє швидше можливість знайти відповідне приміщення, ніж падіння ціни", - підтверджує заступник голови правління Банку Кіпру Іван Кузовкін.
Проте активність невеликих фінустанов не зрівняється зі швидкістю відкриття відділень окремими банками другої групи - ДБ Сбербанку Росії, Дельта Банком та Банком Кредит Дніпро. Низькі ціни та площі, що звільнилися, дозволяють їм швидко наростити регіональну мережу з метою збільшення частки своєї присутності на роздрібному ринку. Приміром, Сбербанк Росії протягом 2010-го збільшив свою регіональну мережу одразу вдвічі, довівши кількість регіональних підрозділів до 80 відділень.
Банк Кредит Дніпро за минулий рік відкрив понад 20 нових відділень. "Успішному розширенню мережі сприяла низка факторів. Зокрема, важливу роль зіграла ринкова кон'юнктура - затребуваність ринком простих і зрозумілих банківських послуг в умовах виходу економіки з кризи та активізації фінансового сектора. Крім того, ефективна робота в попередні роки дозволила банку сформувати ресурси, достатні для експансії в 2010 році. До того ж ситуація на ринку комерційної нерухомості досить сприятлива для розвитку мережі", - говорить перший заступник голови правління Банк Кредит Дніпро Костянтин Рижов.
Правда, дана тенденція поки не характерна для всього банківського ринку. Більшість фінустанов продовжували скорочувати кількість своїх структурних підрозділів. "За відсутності повноцінного кредитного ринку та сповільнення зростання економіки фінустановам надзвичайно складно виправдовувати наявність частини своїх відділень і витрати на їх утримання", - ділиться голова правління великого банку. З першої групи банківських установ лише дніпропетровський Приватбанк (1-е місце за активами) і ВТБ Банк (7-е місце за активами) в 2010-му нарощували свою роздрібну мережу. "Протягом 2010 року банк наростив мережу продажів на два відділення: одне в Києві і одне в регіонах. При цьому збільшення відбувалося не лише кількісне, але і якісне. Так, всього було відкрито чотири нові відділення, які відповідають сучасним вимогам групи ВТБ, і закрито два відділення староформатної мережі. Крім того, одне відділення було переведено в новий сучасний офіс", - повідомили "Інвестгазеті" у ВТБ Банку. У ПриватБанку фігурує чимала цифра - 159 відділень. Тоді як філіальна мережа п'яти державних банків скоротилася майже на чверть (з початку року по жовтень було ліквідовано 75 філій, або 18,56%).
У цілому ж у минулому році українська банківська система продовжувала скорочуватися ще інтенсивніше, за темпами не поступаючись кризовому 2009-му (22,6% проти 16,5% у 2009 році), в абсолютному вираженні втративши 247 структурних підрозділів. При цьому на 18 фінустанов, що перебувають у стані ліквідації, припадає всього 47 філій, решта 200 - на діючі банки. Реорганізація філіальних мереж обернулася тисячею закритих точок продажу банківських продуктів та відділень.
Столичний синдром
Банки, які все ж таки повернулися до питання збільшення роздрібних мереж, більше уваги приділяють поки столиці. Пов'язано це насамперед з наявністю в Києві найбільшого ринку в Україні, концентрацією 40% ВВП, грошових потоків і депозитної маси, яка акумулюється в столиці. Однак, за словами ріелторів, після кризи банки шукають вже не розкішні іміджеві приміщення в центрі, а невеликі приміщення в різних районах Києва площею 100-200 кв. м. Головні вимоги до них - гарна "прохідність", не більше п'яти хвилин пішки від метро, перша лінія будинків, перший поверх. Виняток становлять лише центральна вулиця столиці Хрещатик і Майдан Незалежності.
А от площі в торговельних центрах банкірів, як і раніше, цікавлять мало. "Для класичних відділень банку ми не розглядаємо торговельні центри, оскільки у них своя специфіка. Там ми плануємо розвивати напрямок кеш-кіосків і кеш-бранчів, орієнтованих виключно на споживче кредитування", - говорить Олена Франківська. Про те, що відвідувачі відділень банків, що знаходяться в торговельних центрах, цікавляться в першу чергу "короткими" послугами, часто не прив'язаними до певного банку (обмін валют, комунальні платежі), говорить і Костянтин Рижов. У той же час в стаціонарні відділення банку, які розташовуються переважно поблизу транспортних розв'язок, в місцях руху городян з роботи додому і навпаки, в "спальних" районах, люди, як правило, приходять для вирішення низки фінансових питань - від розміщення коштів на депозит, оформлення платіжних карт до здійснення грошових переказів.
Не поспішають банкіри займати і місця конкурентів на вивільнених площах. І справа тут не в забобонах. Як правило, фінустанови закривали структурні підрозділи в малопривабливих місцях. Хоча банкіри і визнають, що заходити в приміщення, в яких раніше розташовувалися відділення банків, значно дешевше. Останні вже оснащені необхідними комунікаціями і відповідають вимогам Національного банку. "Банкам цікаві приміщення в безпосередній близькості до потенційних клієнтів.
Ключовим критерієм вибору приміщення для нового відділення є його зручне розташування для клієнта. Був банк в обраному місці раніше чи ні - це не визначальний чинник успішності відділення, тим більше що вибір попереднім банком свого місця розташування міг бути невдалим. Вибір місця розташування відділення залежить від стратегії відкриття відділень кожного банку, а ця стратегія враховує найрізноманітніші чинники", - говорить Іван Кузовкін. Інвестиції у відкриття нового відділення залежать від ступеня готовності приміщення, його площі, а також типу відділення". Виходячи з практики 2010 року, ця сума перебуває в межах $150 тис.", - говорять у ВТБ Банку. А окупність таких інвестицій у фінустановах оцінюють по-різному. Однак у середньому по ринку вона становить від одного до трьох років.
Банки, які активно нарощували мережу відділень у 2010 р.
Відкриті в 2010 році відділення, Київ Відкриті в 2010 році відділення, регіони Всього
Платинум Банк 5 + 2 * 18 + 18 * 25 + 20 *
Астра Банк 1 - 24
Банк Кіпру 5 10 34
ВТБ Банк 1 1 163
ДБ Сбербанк Росії 11 29 80
Дельта Банк 1 19 103
Банк Кредит Дніпро 16 6 70
ПриватБанк Відкрито 159 3202
Південкомбанк 3 6 33

* Відділення, які банк придбав з покупкою Home Credit Bank

Джерела: дані банків і сайти фінустанов

Перспективні фарби

У поточному році 20 відділень Home Credit Bank змінять свої червоні вивіски на чорно-срібні Платинум Банку. У другій половині року повинні завершити злиття ПУМБ і Донгорбанк - 54 відділення останнього будуть стилізовані в кольорах більш роздрібного ПУМБу. Поки невідомо, що буде з регіональною мережею Банку Ренесанс Капітал (бренд "Ренесанс Кредит"), що нараховує 31 відділення в 16 областях України та Криму, яку група СКМ, що володіє ПУМБом і Донгорбанком, придбала разом з банком у грудні 2010-го.

Якщо ВТБ проведе операцію з купівлі частки уряду російської столиці в Банку Москви, це спричинить і перепозиціювання останнього на українському ринку. На передноворічній зустрічі з інвесторами президент - голова правління ВТБ Андрій Костін заявив, що група планує купити Банк Москви не пізніше першої половини 2011 року і буде діяти за традиційною для себе схемою - купити і поглинути. Щоправда, період консолідації ВТБ і Банку Москви на інших ринках поки, за словами банкіра, не визначений. В Україні роздрібна мережа БМ Банку (дочірня структура Банку Москви) представлена 44 відділеннями.

У процесі консультацій з продажу Volksbank International (VBI), що володіє в Україні львівським Фольксбанк, перебуває і австрійська банківська група Österreichischen Volksbanken (ÖVAG). Ймовірним покупцем австрійські ЗМІ називають Сбербанк Росії. При успішному завершенні операції регіональна мережа української "дочки" останнього може збільшитися на 55 відділень, представлених переважно в західних регіонах України, Київській та Одеській областях. Втім, за словами першого заступника голови правління ДБ Сбербанку Росії Олександра Ведяхіна, без оглядки на можливу операцію банк самостійно планує до кінця 2011 року збудувати регіональну мережу, що нараховує 130 відділень. "Заплановано відкриття ще 50 роздрібних відділень. Пріоритетними для розвитку регіональної мережі, залишаться АР Крим, Київ та Київська область. Крім цього, для поліпшення обслуговування клієнтів і організації банківських процесів планується розширити мережу відділень в Одеській, Запорізькій, Донецькій, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській та Львівській областях", - говорить Олександр Ведяхін.

У лідерах залишиться і Банк Кредит Дніпро, який запланував на поточний рік збільшення числа відділень ще більш ніж на 50%.

Одне слово, у новому році банкіри не планують так само активно реорганізовувати свої регіональні мережі, як у 2010-му, хоча загальна тенденція на ринку - подальша оптимізація. "Зараз мова йде не про зростання регіональної мережі, а про ефективне використання вже діючих відділень, в яких продаються банківські послуги", - говорить директор департаменту організації роботи з приватними особами та СМБ Астра Банку Ігор Приходько. З іншого боку, багато банкірів зізнаються, що в кризу роздрібні портфелі виявилися стабільнішими від корпоративних, хоча протягом кількох місяців 2008-2009-го вони і показували "сплеск" дефолтних, коли відбувалися звільнення людей і спостерігався спад загальноекономічної активності. Але вони досить швидко повернулися в норму, і їх продуктивність стала відмінною. А це суттєвий аргумент для банкірів, щоб зміщувати бізнес в цей бік, використовуючи філіальну мережу для видачі кредитів населенню. Не виправдала себе і модель інтернет-банкінгу, яку фінустанови стали активно впроваджувати після кризи. Зараз грошима фізичних осіб фондується половина банківських балансів, розповідають банкіри, а через інтернет пасиви в банк не залучиш. Без філіальної мережі про гроші "фізиків" можна фактично забути. А значить, 2011 рік обіцяє не лише зупинити реорганізацію та оптимізацію структурних підрозділів фінустанов, але й відновити активне нарощування точок продажу банківських послуг.

Скільки коштує відділення побудувати

Початкові інвестиції у відкриття відділення площею 130-150 кв. м становлять близько 400 тис. грн. (капітальні вкладення порівнянні по всіх регіонах). За змінними витратами Київ традиційно дорожче за рахунок вартості персоналу та орендних ставок. Щоб вийти на точку беззбитковості і почати приносити прибуток, відділенню може знадобитися близько року. А окупність відділення становить до трьох років. Інвестицій в приміщення, яке раніше вже використовувалося як банківське відділення, буде потрібно втричі менше, ніж при відкритті точки продажів з нуля.

В'ячеслав Мироненко

За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас