Світова економіка загрузне в боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка загрузне в боргах

Казна та Політика
840
Для успішного зростання світової економіки загальний обсяг позикових коштів у ній повинен зрости в найближчі десять років приблизно вдвічі, стверджує Всесвітній економічний форум. Домогтися такого зростання кредитування можна і без загрози для стабільності світової фінансової системи, відзначають там.
Близько 103 трлн дол. додаткових позикових коштів знадобиться світовій економіці до 2020 року, стверджують експерти Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) і McKinsey. До цього часу буде потрібно в два рази збільшити рівень кредитування в порівнянні з поточними показниками. Так, у 2009 році було видано 109 трлн дол. кредитів.
Близько половини "нових" позик припаде на ринки, що розвиваються, на чолі з Китаєм. Економіці КНР до 2020 року буде потрібно близько 20 трлн дол. додаткових кредитів, причому до 80% цих коштів будуть видані бізнесу. У випадку ж з розвиненими економіками драйверами споживання позикових коштів будуть уряди, які намагаються вирішити свої бюджетні проблеми за рахунок випуску боргових інструментів. В одній тільки Північній Америці уряди збільшать обсяг випуску облігацій на 12 трлн дол. до 2020 року.
Незважаючи на такі високі темпи заявленого зростання кредитування, світ, вважають у ВЕФ, все-таки може уникнути загрози ще однієї глобальної фінансової кризи, якщо підійде до питання збільшення позикових коштів з обережністю. Останнім часом обсяг виданих кредитів також зріс майже у два рази, з 57 трлн дол. в 2000 році до 109 трлн дол. у 2009-му. Багато економістів пов'язують світову фінансову кризу, що вибухнула в 2008 році, саме з надлишком дешевих позикових коштів.
Ризики, пов'язані з надмірним використанням боргів, збережуться і в найближче десятиліття. Особливу увагу, на думку експертів ВЕФ, міжнародні регулятори повинні приділяти Північній Америці, Азії та Західній Європі. У США велика частина проблем буде зосереджена в секторі кредитування фізичних осіб. "Цю проблему потрібно вирішувати в терміновому порядку. Тут необхідний комплексний підхід - крім квот на кредитування фізичних осіб для банків і скасування низки податкових пільг, держава має підвищувати фінансову грамотність населення, стимулюючи його більше заощаджувати", - вважає аналітик Economist Intelligence Unit Стівен Леслі. В Азії та Західній Європі потенційні проблеми можуть виникнути з боргами компаній, за рівнем яких також потрібно уважно стежити.
Як страховку від майбутніх криз експерти ВЕФ пропонують країнам низку заходів. До них, зокрема, належить створення ще одного міжнародного регулятора, до обов'язків яких повинен входити моніторинг обсягів кредитування в різних куточках земної кулі. У числі інших корисних заходів ВЕФ називає підвищення загального рівня фінансової грамотності населення планети і навіть введення єдиних стандартів звітності для держав з метою детальнішої оцінки суверенних фінансів. Останній із заходів, впевнені у ВЕФ, має бути внесений до порядку денного країн G20 вже найближчим часом.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас