Долар у ступорі від Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар у ступорі від Нацбанку

Валюта
8612
38 млн доларів США за 3 копійки. Саме таку ціну заплатив Національний банк за стабілізацію курсу американської грошової одиниці. Перший повноцінний діловий тиждень 2011 року ознаменувався відразу декількома фінансовими новаціями, що вплинули на валютний ринок. Основна - рішення регулятора скуповувати долари на міжбанку не час від часу, а постійно.
Це мало на меті стабілізувати курс американської валюти, яка між Новим роком і Різдвом свідчила про очевидну тенденцію до зростання. З початку року НБУ вже купив 201 млн доларів США. Завдяки постійним інтервенціям котирування долара на міжбанку просіли на 3 копійки. Але не виключено, що цей прогин тимчасовий. Тому що пристрасті по долару може підігріти здешевлення на світовому ринку євро.
Євро ледь не зірвався
Грошова одиниця Євросоюзу на світовому ринку торгується в середньому в діапазоні 1,30-1,33 дол. США за євро, а до п'ятниці котирування досягали і 1,36 доларів. Декількома днями раніше валюті ЄС обіцяли обвал, оскільки відомості про стан економіки Іспанії та Італії були гнітючі: країнам загрожував дефолт. Звучали навіть прогнози, що деякі держави відмовляться від євро як другої розрахункової валюти. Однак успішне розміщення облігацій (євробондів) не лише вирівняло курс грошової одиниці ЄС, але і підняло цей показник майже на 1,5 цента.
В Україні зигзаги долі євро на світовому ринку були відтворені з особливою ретельністю. У понеділок, 10 січня, валюта Євросоюзу на міжбанківських торгах стартувала з вузького коридору в 10,257-10,277 грн. за одиницю, щоб у результаті отримати широкий розкид цін від 10,262 до 10,280 грн.. Серйозний відкат, якщо врахувати, що 6 січня, в попередній торговельний день, котирування євро на міжбанку досягали 10,440 грн.. Готівковий ринок відповів більш різким зниженням цін відразу на 10-16 коп: курс продажу застиг діапазоні 10,42-10,55 грн., купівля просіла до 10,25-10,35 грн. за одиницю.
У вівторок, 11 січня, євро на міжбанку зміцнився до 10,32-10,34 грн., але вузький діапазон говорив про те, що оператори ринку були налаштовані на подальше зниження цін, але на "готівці" курси купівлі та продажу незначно піднялися.
У середу це знайшло своє відображення на міжбанківських торгах, де євро піднявся на 2-3 коп до 10,34-10,37 грн. Готівковий ринок, продовживши тенденцію вівторка, збив ціни на купівлю та продаж грошової одиниці ЄС на ті ж 2-3 коп до 10, 45-10,57 грн. відповідно.
До четверга, коли на світовому ринку поширилися відомості про підготовку до розміщення євробондів, валюта Євросоюзу різко пішла вгору на міжбанку, де підсумкові котирування досягли 10,47-10,48 грн. "Готівка", цього разу в повній згоді з тенденціями міжбанку, підняла ціни до 10,30-10,50 грн. в купівлі і 10,55-10,73 грн. у продажу. Нарешті, в п'ятницю євро на міжбанку досяг поточного максимуму в 10,58-10,59 грн., в процесі сесії котирування досягали позначок в 10,67-10,68 грн. Готівковий ринок підняв ціни в деяких випадках на 15-17 коп.
Бакс баксом вибивали
Якщо курс євро коливався в суворій відповідності з тенденціями світового ринку, то ціни на долар змінювалися примхливо, в основному під впливом внутрішніх факторів. 6 січня підсумкові котирування на міжбанку зафіксувалися в 7,96-7,97 грн. за одиницю, і було зрозуміло, що подальше зростання не просто ймовірне, а дуже можливе. Тому особливого подиву не викликав той факт, що в понеділок, 10 січня, торги по долару завершилися на рівні 6 січня: ціни залишилися в діапазоні 7,96-7,97 грн. "Готівка" трималася поблизу міжбанківських рівнів: купівля в межах 7,96-8,0 грн., продаж 8,01-8,03 грн.. Проте бакс залишається вище психологічного бар'єра в 8,0 грн., оскільки міжбанківський курс долара був відкоректований інтервенцією Нацбанку, у свою чергу, незначно підвищив ціну продажу безготівкових доларів.
У вівторок на міжбанку завдяки тому, що НБУ знову продавав "зелень", котирування залишилися на рівні понеділка в 7,96-7,97 грн. "Готівка" підвищила ціну купівлі і продажу долара на 1 коп в порівнянні з понеділком.
У середу курс грошової одиниці США на міжбанку зріс до 7,97-7,99 грн., однак готівковий ринок і надалі дотримувався тактики повзучого підйому цін: бакси подорожчали як у купівлі, так і в продажу знову на 1 коп.
Четвер став днем відкату: долар на міжбанку впав до 7,95 грн. внаслідок регулярної участі НБУ в торгах, "готівка" разом позбулася завоювань двох попередніх днів, приспустивши ціни купівлі та продажу на 1-3 коп.
Нарешті, п'ятниця показала, що інтервенція - кращий засіб від "танців курсів": на міжбанку долар просів до 7,94-7,95 грн., готівковий ринок скинув з цін на грошову одиницю США відразу 2 коп як у купівлі, так і в продажу (7,97 - 8,00 грн. і 8,02-8,05 грн. відповідно).
Гривня відпочиває
Незважаючи на те, що регулярна участь Нацбанку в міжбанківських торгах сприяла стабілізації валютних курсів, експерти висловлюють занепокоєння ймовірним скороченням золотовалютних резервів. Схоже, це розуміють і в самому НБУ.
У вівторок і в четвер у Верховній Раді розглядався один з перших законопроектів, поданих Національним банком вже після зміни керівництва. У документі пропонувалося скасувати обов'язковий збір до Пенсійного фонду з операцій з купівлі та продажу безготівкової валюти. Парламент ініціативу підтримав і законопроект прийняв.
Скасування збору, безсумнівно, спрямоване на скорочення факторів, що впливають на курси валют, особливо у бік їх зростання. До цього Нацбанк дозволив банкам коректувати ціни на іноземні грошові одиниці протягом дня. Таким чином, керівництво НБУ дало зрозуміти, що воно не прихильник жорстких заходів.
Але для того, щоб стабілізувати курси надовго, доведеться або скасовувати інші збори, або продовжувати інтервенції. Поки що регулятор не заявляв про будь-яке нововведення в цьому контексті. Однак високою є ймовірність того, що новації не змусять себе чекати.
Оператори валютного ринку в такій ситуації вдадуться до тактики вичікування, - захочуть подивитися, як воно працює. У той же час, вони навряд чи відмовлять собі в задоволенні зняти прибуток від зростання, в тому числі, не виключено, і спекулятивного. Все це в сукупності обіцяє цікавий тиждень. Ймовірно, ціни на долар будуть прагнути до 8 грн. на міжбанку, але закріпиться на цій позначці хіба що в готівковому секторі. Євро, якого підживлюють оптимістичні очікування, може піднятися вище 11 грн. в першій половині тижня, але так само стрімко і "з'їхати" вниз з середи до п'ятниці.
Лілія Фоменко
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас