Катастрофа на "Макондо" сталась, зокрема, через економію часу та грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Катастрофа на "Макондо" сталась, зокрема, через економію часу та грошей

Енергетика
901
Комісія із розслідування недавнього розливу нафти у Мексиканській затоці, створена за дорученням президента США Барака Обами, дійшла висновку, що катастрофа стала можливою, у тому числі, через бажання британської нафтової компанії ВР заощадити час і зменшити витрати.
На 48 сторінках доповіді комісії наголошується, що недоліки у гарантуванні безпеки видобутку нафти були "систематичними" - і розлив може повторитися у тому випадку, якщо вся індустрія не змінить базові принципи організації виробництва, повідомляє ВВС.
При цьому автори документа різко критикують власника свердловини "Макондо", на якій стався вибух, - ВР, а також американську компанію Halliburton, що проводила там будівельні роботи, і швейцарську Transocean, яка володіла нафтовою платформою Deepwater Horizon. "Навмисно чи ні, але багато рішень, які приймали BP, Halliburton і Transocean і які підвищили ризик вибуху на свердловині "Макондо", явно економили для цих компаній значний час і гроші", - говориться у документі.
У документі також стверджується, що уряд недостатньо контролював роботу нафтовидобувних компаній, а нормативи, що існують в цій сфері - недостатні.
"У компанії ВР не було адекватних механізмів, які могли б гарантувати безпеку і розумність інженерних рішень, які ухвалювались за декілька місяців до вибуху", - повідомляється у доповіді.
Хоча у президентської комісії не було формального права вимагати звіти у нафтових компаній і викликати свідків, її члени отримали доступ до тисяч документів, вони також зустрілись із сотнями людей і провели серію публічних слухань.
Колишній губернатор Флориди і співголова комісії Боб Грем заявив, що розливу нафти в Мексиканській затоці можна було уникнути. "Якби компанії, перш за все, керувалися міркуваннями безпеки, цілком імовірно, що цієї катастрофи не сталося б", - вважає він.
На думку президентської комісії, головна помилка ВР полягала в тому, що компанія не змогла належним чином проконтролювати процес цементування нафтової свердловини. Крім того, фахівці не змогли вчасно виявити перші ознаки катастрофи, що насувається.
В результаті вибуху 20 квітня 2010 року на платформі Deepwater Horizon, орендованої BP у Мексиканській затоці, загинуло 11 осіб Стався розлив нафти, що став одним з наймасштабніших в історії галузі. За офіційними даними, до затоки витекло 4,9 млн тонн нафти. Аварія обернулася безпрецедентною катастрофою, наслідки якої, на думку екологів, виявлятимуться десятки років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас