Чехія вимагає, щоб українська влада розігнала "візову мафію" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія вимагає, щоб українська влада розігнала "візову мафію"

Казна та Політика
3243
Чеські дипломати можуть вжити екстрених заходів, якщо не буде врегульована ситуація перед чеським консульством у Києві.
Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Радіо Прага.
Як йдеться у повідомленні, перед консульством чергують незаконні посередники, які знімають певні суми з людей, які з подають прохання про візу, за допомогу при заповненні анкет, продаж страховок, а також продають порядкові номерки в імпровізованій черзі.
Тимчасовий повірений у справах Чехії в Україні Вітєзслав Півонька заявив: "У нас з'явилися скарги українських громадян на ці нелегальні процедури, які відбуваються перед нашим консульським департаментом".
"Реагуючи на це, у червні цього року ми почали посилати ноти до Міністерства закордонних справ і міністерства внутрішніх справ. Ми хотіли б вирішити ці проблеми, тому що потім люди, громадяни України, думають, що ця корупція пов'язана з моєю країною, а це для нас неприйнятно", - сказав він.
Як зазначив дипломат, "група людей - кремезні чоловіки, не пускають прохачів віз зайти до консульського департаменту з анкетами".
"Кажуть: "Тут черга, якщо хочете пройти першим, заплатіть 300 або 500 гривень. Давайте, я заберу від вас гроші, все буде в порядку, анкети в порядку, процедура отримання віз в порядку". Ну, а це, знаєте, для нас дуже незручно", - сказав Півонька.
Відповідаючи на запитання, чи може бути, що в разі ігнорування цієї проблеми українською владою консульство буде закрито, наприклад, на тиждень, він сказав: "Якщо українська сторона не буде приймати рішення і ми не домовимося, ми будемо думати, як з цим працювати. Перший крок - це call-центри, або аутсорсинг".
"Для цього потрібна буде згода мого МЗС, жоден посол не може просто так вирішити закрити консульство на тиждень. Це міжнародні відносини, але можливість така існує", - заявив дипломат.
На питання, як українська сторона може вирішити це питання, Півонька відповів: "Поліція чи міністерство внутрішніх справ можуть вислати своїх людей, щоб ті пояснили всім стандартний процес видачі віз".
"Тут не тільки наша проблема, це була проблема багатьох консульських департаментів держав шенгенської зони. Але інші вирішили організувати call-центри, а на практиці це означає, що громадяни України повинні більше платити. П'ять євро за кожен дзвінок", - зазначив він.
"Якщо ми говоримо про те, що у нас добрі двосторонні відносини, ми свої зобов'язання виконуємо, то ми вимагаємо такого ж від української сторони, щоб вони забезпечили нам підтримку і навели порядок на своїй землі", - заявив дипломат.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас