1 грудня увійшли в обіг нові тисячорублівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

1 грудня увійшли в обіг нові тисячорублівки

Валюта
1569
Гроші почали друкувати на Держзнаку ще влітку, проте Центробанк випустив їх в обіг лише зараз. Деякі щасливчики вже змогли стати володарями нової банкноти, яку називають найбільш захищеною в країні та однією з найбільш захищених в світі.
За розрахунками, новій банкноті вистачить двох-трьох років, щоб витіснити гроші старого зразка. У виробництві вона дорожча від старої на третину, але тисячі стали підробляти в таких кількостях, що Центробанк вирішив: пора міняти. Для відновлення її дизайну Держзнаку довелося змінити обладнання.
Отже, що ж зміниться у новій купюрі? Сам захист став більш наочним. Хоча зовнішній вигляд нової тисячорублівки майже не змінився. Колишніми залишаються зображення Ярославля і пам'ятника Ярославу Мудрому. Але при цьому на лицьовій стороні банкноти ліворуч від пам'ятника Ярославу Мудрому з'явився новий захисний елемент - "вітражне вікно". Ця деталь, на думку фахівців, серйозно ускладнить життя фальшивомонетнику.
Досить нахилити купюру, як по гербу Ярославля пробігає світла, добре помітна смуга. До речі, колір герба тепер буде не малиновий, а синьо-зелений. Навіть при слабкому освітленні важко не помітити особливу металізовану нитку з позначенням номіналу - таку роблять тільки на Держзнаку.
Крім того, на новій тисячорублівці металізована нитка розташовується не на зворотному, а на лицьовому боці. Змінився і зовнішній вигляд самої нитки. Вона виходить на поверхню паперу у вигляді досить довгої фігури складної форми. Для повторення цього ефекту необхідне спеціальне обладнання. Сама нитка містить у собі цілий комплекс захисних ознак. Номінал банкноти під певним кутом зникає, а замість нього з'являється "веселка" голограми. На зворотному боці банкноти той же ефект "хамелеона": на папері у відбитому світлі видно темний номінал банкноти, а на просвіт - світлий. А якщо провести пальцями по краю банкноти, можна намацати спеціальні штрихи.
У 2011 році Центробанк обіцяє оновити також банкноти в п'ять тисяч і п'ятсот рублів. Необхідність в цьому не настільки очевидна. За даними правоохоронних органів, на мільйон тисячорублевих банкнот, що перебувають в обігу, припадає 80 фальшивок. Підробок п'ятитисячних - у десятки разів менше. Купюра в п'ятсот рублів виробників підробок також майже не цікавить.
Майже всі фальшиві гроші друкуються на території Північного Кавказу. Цим займаються цілі організовані злочинні групи. Причому кожна з них займається своєю справою: одні роблять голографію, інші - перфорацію, треті - так звану веселку. Таке собі розділення праці. Та підробити ведмедя на гербі Ярославля з тисячної купюри фальшивомонетнику поки не під силу.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас