Акції Bank of America стали жертвою WikiLeaks — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції Bank of America стали жертвою WikiLeaks

Казна та Політика
2039
Ресурс WikiLeaks, що прославився "просочуванням" інформації, підриває не лише довіру політиків один до одного, але і котирування компаній. На Уолл-стріт украй занепокоїлися обіцянкою глави сайту розкрити конфіденційну інформацію про великий банк США. Підозрюють, що йдеться про Bank of America (BOFA).
Про те, що Джулліан Ассандж має намір розкрити "мегавиток інформації" про великий американський банк, стало відомо в понеділок, коли журнал Forbes опублікував інтерв'ю із засновником WikiLeaks. Той відмовився назвати компанію, але пообіцяв опублікувати інформацію на початку 2011 року. За словами пана Ассанджа, масштаб просочування інформації не настільки великий, як у випадку з даними про війну в Іраку, проте вона може "знищити банк або два". В рамках публікації будуть розкриті "скандальні порушення" і "неетичні практики", додав Ассандж.
Спочатку словам засновника WikiLeaks не надали великого значення, проте у вівторок інвестори пригадали про інтерв'ю, яке він дав в жовтні минулого року Computer World. У ньому Ассандж заявляв, що має в своєму розпорядженні великі об'єми інформації про Bank of America Merrill Lynch. "Зараз у нас є 5 Гігабайт (інформації) з BOFA, жорсткий диск одного з керівників", - зазначив він тоді.
Акції BOFA за підсумками торгів вівторка впали відразу на 3,2%, до 10,95 дол., а сам банк був змушений виступити із офіційною заявою з приводу очікуваної публікації WikiLeaks. "Більше року тому WikiLeaks заявляв про те, що має в своєму розпорядженні жорсткий диск комп'ютера одного із керівників BOFA. Проте за винятком самих цих заяв у нас немає доказів на користь цього твердження. Ми не знаємо про якісь нові заяви WikiLeaks, які б мали відношення до BOFA", - зазначив банк в офіційному повідомленні.
Втім, якщо об'єктом дії WikiLeaks є саме BOFA, то громадськість може і не дізнатись багато нового. "Вона (публікація) може виявитися застарілою новиною. До моменту оприлюднення документам буде вже 14 місяців. І, як і будь-який банк на Уолл-стріт, BOFA останніми роками був під пильною увагою як з боку адвокатів позивачів із колективних позовів інвесторів, так і з боку офісу генерального прокурора Нью-Йорка", - зазначив у своєму блозі Ендрю Грінберг, журналіст Forbes, який брав інтерв'ю у Джулліана Ассанджа.
Скандально відомою стала операція BOFA з придбання в 2008 році Merrill Lynch. Генеральний прокурор Нью-Йорка Ендрю Куомо в лютому цього року подав позов проти банку і його колишніх керівників у зв'язку із замовчуванням збитків в інвестбанку. Зокрема, банк, на його думку, приховав від акціонерів і регуляторів багатомільярдні втрати Merrill перед затвердженням операції. У лютому банк врегулював за 150 млрд дол. претензії з боку Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), пов'язані з тим, що банк не повідомив своїм акціонерам про те, що ще до завершення операції схвалив виплату 5,8 млрд дол. бонусів співробітникам Merrill.
Попри велику кількість негативних новин про банки, розкриття конфіденційної інформації може серйозно вплинути на їх діяльність, вважають експерти. "За закритими дверима відбувається значно більше, ніж стає відомо громадськості. Отже витоки, як і раніше, можливі, вони можуть впливати на вартість акцій, і це серйозна загроза для компаній. Папери BOFA відреагували значним зниженням не на що інше, як на чутки. Кінець кінцем ми бачимо, що ринки залишаються волатильними і крихкими", - сказав РБК daily аналітик Aite Group Алоіс Піркер.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас